Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Peste 40 de milioane de sclavi în lume (studiu)

Descoperirea recentă a unor migranți africani vânduți la Tripoli nu este un caz izolat: peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume, dintre care un sfert copii, sunt în prezent reduse la sclavie, potrivit unui studiu realizat în 2016, relatează AFP.

Noțiunea de sclavie modernă include munca forțată, care afectează 25 de milioane de persoane, și căsătoria forțată (15 milioane). Dar aceste cifre sunt fără îndoială departe de realitate, subliniază Organizația Mondială a Muncii (OIM), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și grupul de apărare a drepturilor omului Walk Free Foundation, care au efectuat împreună studiul.

Aproximativ 25 de milioane de persoane sunt muncitori forțați să lucreze mai ales la particulari (un sfert), dar și în fabrici, pe șantiere, agricultură. Studiul citează exemplul a 600 de pescari reținuți pe bărci în apele indoneziene de mulți ani.

Mai mult de jumătate dintre acești sclavi sunt reținuți din cauza datoriilor. Dar ei pot fi legați de călăii lor pentru că sunt drogați, prost plătiți, maltratați fizic sau pur și simplu prea departe de casă.

Printre muncitorii forțați, circa 5 milioane de persoane sunt obligate să se prostitueze și puțin peste 4 milioane sunt victime ale muncii impuse de țara lor (muncă obligatorie în închisoare, abuz de recrutare).

Femeile și fetele reprezintă 71% dintre sclavi sau aproape 29 de milioane de persoane. Una din patru victime ale sclaviei moderne este un copil, adică aproximativ 10 milioane de persoane.

Aproximativ 15,4 milioane de persoane sunt căsătorite împotriva voinței lor. Mai mult de o treime au vârste sub 18 ani și în aceste cazuri aproape toate sunt femei. Această formă de sclavie este răspândită mai ales în Africa și Asia.

În plus, femeile reprezintă 99% dintre victimele muncii forțate în prostituție.

62% din cazurile de "sclavie modernă" au fost descoperite în Asia și Pacific. Această regiune este prima din punctul de vedere al numărului de victime pentru exploatare sexuală (73%) sau căsătorie forțată (55%).

Dar căsătoriile forțate sunt cele mai frecvente în Africa, cu o rată de 4,8 la 1.000 de persoane, de două ori mai mult decât la nivel mondial (2,1 la 1.000).

"Mai multe studii au stabilit clar legături între migrație și traficul de ființe umane", se subliniază în acest studiu.

Trei sferturi dintre migranții chestionați în 2017 pe ruta spre Europa din Libia de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au dezvăluit că au fost victime ale abuzurilor similare traficului de ființe umane.

"Imigranții ilegali, susceptibili de a fi victime ale agresiunii, extorcărilor sau abuzurilor sexuale, pot decide, la începutul deplasării, să se lase voluntar în mâinile traficanților", notează studiul OIM.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

3 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?