Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Peste 410.000 de porci afectaţi de Pesta Porcină Africană au fost eliminaţi; PPA evoluează în 23 de judeţe

Peste 410.000 de porci afectaţi de Pesta Porcină Africană (PPA) au fost eliminaţi până în prezent şi au fost stinse 1.248 de focare însă PPA evoluează, încă, în 231 de localităţi din 23 de judeţe, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) printr-un comunicat remis joi AGERPRES.

"Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 231 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 746 de focare, dintre care 4 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A. În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 410.616 porci afectaţi de boală şi există 1.803 cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 1.248 de focare", precizează instituţia.

În prezent, cele mai multe focare active sunt în judeţele Teleorman (247 de focare în gospodăriile populaţiei şi 515 cazuri la mistreţi), Dolj (113 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la mistreţi) şi Giurgiu (108 focare, din care un focar într-o exploataţie de tip A şi 35 de cazuri la mistreţi).

Până la data de 8 august au fost despăgubiţi 8.979 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 253 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

"Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", menţionează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Femei plimbate în lesă prin centrul Timișoarei

2 Asta o fi reală?

3 GRAV! Nu vă luați după poză! Este vorba despre SABOTAJUL UDMR / PSD la adresa intereselor României!

4 CULISE / Unde stă și ce program are Dăncilă în America

5 Traian Băsescu și crima imperfectă

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I