Petrea (TSD): Propunem o mult mai clară definire a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvern

Petrea (TSD): Propunem o mult mai clară definire a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvern

Preşedintele TSD, Gabriel Petrea, afirmă într-un document publicat duminică pe site-ul organizaţiei că doreşte o definire mult mai clară a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat şi ca numirile în funcţii publice să fie făcute pe criterii de competenţă, propunând organizarea unui Consiliu Naţional al PSD sau a unui congres pentru clarificarea situaţiei din partid.

"Propunem o mult mai clară definire a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat. Mecanismele de dialog, de evaluare şi control trebuie să fie instituţionalizate, să nu fie ad-hoc, ci cunoscute de toţi membri. Numirile în funcţii publice trebuie făcute cu responsabilitate, ţinând cont nu doar de loialitate, de prietenie, ci şi de competenţă. Atunci când greşim, trebuie să acţionăm rapid şi să facem schimbările care se impun. Un mecanism transparent de promovare şi de gestionare a resursei umane trebuie să devină realitate - nu se mai poate sări peste rând, nu se mai poate promova atât timp cât competenţa administrativă şi politică nu au fost probate. Numirile în funcţiile publice nu mai pot fi surprize pregătite de lideri pentru că, aşa cum am văzut, lipsa de autonomie a celor cărora le încredinţăm funcţii publice generează crize. Un Consiliu Naţional sau chiar un Congres al PSD, dedicat refondării organizării partidului, nu vendetelor politice, va asigura modernizarea şi clarificările de care avem atâta nevoie", spune Petrea.

În opinia sa, anul 2018 trebuie să fie anul clarificărilor pentru PSD atât politice, cât şi manageriale şi, mai ales, ideologice.

Potrivit liderului TSD, PSD este "mai puţin de stânga" decât are nevoie România.

"Este un adevăr pe care trebuie să-l spunem şi pe care trebuie să ni-l asumăm şi să-l schimbăm. De prea mulţi ani nu am avut o competiţie de proiecte care să conţină repere ideologice clare, ci doar măsuri cu caracter de stânga a căror valoare a fost deseori legată de derive spre dreapta sau spre 'pragmatism'. Am căzut în capcana marketingului politic fără să realizăm că un partid care nu se modernizează ideologic riscă să rămână anacronic şi să-şi sacrifice identitatea. România este în continuare săracă, divizată şi polarizată economic şi social. Dar sărăcia, divizarea şi polarizarea anului 2018 sunt diferite faţă de cele ale anilor 2010, 2012 şi chiar 2016", declară Petrea.

El susţine că "prea puţini" dintre membrii partidului pot să articuleze un mesaj real de stânga şi încă "şi mai puţini" sunt cei care pot să îl şi susţină cu argumente.

"Susţinem ideea unui grup de lucru care să traseze conturul proiectului ideologic pe care să îl propunem României. El trebuie să-i aducă împreună pe toţi cei dedicaţi unei viziuni de stânga, membri PSD sau activişti şi intelectuali de stânga. Disputele care ne separă astăzi societatea civilă de stânga trebuie depăşite. (...) Vrem un institut al social-democraţiei mult mai activ, care să ne permită să aducem împreună gândirea şi acţiunea politică. (...) Propunem accelerarea implementării proiectului România Tinerilor, pe care Congresul TSD l-a validat recent", a mai declarat Gabriel Petrea.

El consideră că PSD ar putea să piardă guvernarea.

"Putem să pierdem guvernarea fiind mai preocupaţi de oameni decât de idei, dacă suntem mai atenţi la comunicare decât la fondul măsurilor, dacă suntem insuficient de atenţi la consecinţele măsurilor adoptate. Am fost nepermis de mult prinşi în diferite crize având în vedere că avem o majoritate parlamentară solidă. Am fost insuficient de disciplinaţi în raport cu programul de guvernare şi am fost, paradoxal, în acelaşi timp, insuficient de flexibili la schimbările economice şi sociale. Trebuie să ne readucem aminte de ce şi pentru cine guvernăm. Trebuie să măsurăm de zece ori înainte de a anunţa o măsură publică, iar cei care devin stindardul măsurilor noastre trebuie să fie credibili. Trebuie să gestionăm mult mai bine responsabilitatea partidului pentru actul de guvernare cu responsabilitatea celor pe care îi trimitem în Guvern", arată social-democratul.

În opinia sa, deciziile în partid trebuie validate de către membri la partid, în forurile statutare ale acestuia, "nu în afară, în alte entităţi paralele partidului".

"PSD era cel mai viu partid cu cea mai profesionistă resursă umană. Aceste două atribute sunt în grav pericol. Avem nevoie de mai multă democraţie în partid. Avem nevoie însă de mai multă disciplină internă şi să oprim politica cuţitului în spate. (...) Propunem reactivarea Departamentelor partidului, care trebuie să funcţioneze prin idei, proiecte şi evenimente, nu doar pe hârtie. Responsabilitatea gestionării Departamentelor trebuie dată celor care au timpul, energia şi competenţa să gestioneze o astfel de responsabilitate. Acest pas trebuie să facă parte dintr-un plan mai amplu de regândire a modului de coordonare a resurselor umane în interiorul PSD - dacă nu ne deschidem către profesioniştii din societate, dacă facem promovări doar pe prietenii şi fidelităţi, dacă ignorăm munca politică, atunci vom fi un partid închis, care va muri puţin câte puţin", mai spune Petrea.

Pentru fiecare funcţie sau candidatură importantă, trebuie să existe competiţie internă în partid - cu proiecte, cu dezbateri, cu vot, propune el.

"Fiecare lider local şi naţional trebuie validat prin vot de membrii organizaţiei din care face parte, pentru că doar aşa poate fi reprezentativ. Democraţia nu este doar între partide, ci şi în interiorul partidelor. Dacă vrem să câştigăm încrederea oamenilor şi câştigăm după aproape 20 ani Cotroceniul, atunci tot partidul trebuie să participe la astfel de exerciţii democratice. Disciplina de partid are rolul său, dar devine un simplu instrument totalitar cât timp dezbaterea liberă de idei nu este încurajată şi respectată. PSD trebuie să aibă curajul să iasă în spaţiul public cu dezbateri de substanţă, să-şi diversifice comunicatorii", adaugă liderul TSD.

Totodată, el mai propune grupuri de lucru pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019 şi organizarea de alegeri primare pentru desemnarea candidatului în alegerile prezidenţiale.

"Credem că păstrarea guvernării şi continuarea implementării Programului de Guvernare trebuie să rămână o prioritate. Nu ne permitem să facem schimbări o dată la şase luni, pentru că părem neserioşi şi amatori", mai arată liderul TSD. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”