Piaţa drogurilor prosperă în Asia-Pacific, în pofida pandemiei (ONU)

Piaţa drogurilor prosperă în Asia-Pacific, în pofida pandemiei (ONU)

Piaţa ilegală a drogurilor din Asia-Pacific continuă să se extindă şi să se diversifice şi pare în general neafectată de pandemia de COVID-19, a atenţionat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

Producţia de metamfetamină, drogul cel mai popular în regiune, continuă să doboare recorduri, în timp ce preţurile scad la niveluri fără precedent în Asia de est şi de sud-est, precum şi în Australia şi Noua Zeelandă, relevă Oficiul ONU pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii (UNODC) într-un raport bazat pe datele din 2019 şi primul trimestru din 2020.

"Deşi era greu de imaginat, crima organizată a reuşit din nou să facă să crească piaţa narcoticelor", a spus Jeremy Douglas, reprezentantul UNODC pentru Asia de sud-est şi Pacific.

"În timp ce lumea şi-a concentrat atenţia asupra pandemiei de COVID-19, sunt toate indiciile că producţia şi traficul de droguri sintetice şi chimice continuă la niveluri record în regiune", a subliniat Douglas.

Inshik Sim, analist la UNODC în problema drogurilor, a declarat pentru Reuters că, potrivit informaţiilor culese din teren, nu sunt schimbări în ce priveşte preţul "de stradă" al metamfetaminei la Bangkok sau Manila, capitalele Thailandei şi Filipinelor şi principalele pieţe ale acestui drog sintetic din Asia de sud-est.

Acest lucru arată că "nu a existat un impact asupra disponibilităţii (drogului) pe piaţă", menţionează Sim.

Relativa stabilitate a pieţei narcoticelor în cea mai mare parte a zonei Asia-Pacific contrastează cu experienţa Americii de Nord şi Europei, unde restricţiile mai dure de călătorie şi controalele la graniţe au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au determinat creşterea preţurilor.

În ultimii ani, grupuri de crimă organizată din Hong Kong, Taiwan şi Macao au extins şi perfecţionat producerea metamfetaminei în laboratoare de nivel industrial în nordul Myanmarului şi au dezvoltat reţelele de distribuţie, care ajung acum până în Japonia şi Noua Zeelandă.

În paralel cu creşterea ofertei şi scăderea preţurilor, puritatea drogului a crescut, menţionează raportul ONU.

"Sindicatele crimei" din Asia produc atât metamfetamină sub formă de cristale, cu efect puternic, cât şi tablete mai ieftine de metamfetamină combinată cu cafeină, cunoscută în Thailanda ca "yaba", "drogul nebuniei".

Raportul a constatat că, în timp ce activităţi cum sunt cultivarea macului pentru opiu şi producţia de heroină sunt în declin în Triunghiul de aur al Asiei de sud-est - din nordul Myanmarului până în Laos şi Thailanda -, în Asia de est şi sud-est sunt în ascensiune fermă opioide sintetici periculoase, ca fentanilul.

"Piaţa ilegală a drogurilor se află la un punct de cotitură, în condiţiile în care producţia de opioide sintetice pare să migreze către locuri cu probleme profunde de guvernare, ca Triunghiul de Aur", a spus Douglas. Potrivit acestuia, Asia de sud-est poate deveni o sursă de opioide pentru alte părţi ale lumii, aceste narcotice adăugându-se la sau înlocuind o parte din distribuţia regională de heroină.

În regiune încep să circule tot mai mult şi alte droguri sintetice, ca ecstasy, ketamină şi unele canabinoide, a mai consemnat UNODC. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”