Pintea, despre cazul presupusului medic italian: Ministerul Sănătăţii nu i-a echivalat diploma; se va face o anchetă

Pintea, despre cazul presupusului medic italian: Ministerul Sănătăţii nu i-a echivalat diploma; se va face o anchetă

Ministerul Sănătăţii nu i-a echivalat diploma de studii presupusului medic italian care ar fi operat în clinici private din Bucureşti, a precizat, marţi, ministrul Sorina Pintea, după ce presa a relatat că un fals medic de chirurgie plastică a lucrat pentru cinci unităţi medicale.

"Eu am aflat azi de dimineaţă din presă. Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii nu a dat echivalare acelei diplome (de studii - n.r.). Fără acea echivalare, nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcţia de Sănătate Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat. (...) Nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect", le-a spus jurnaliştilor Pintea, prezentă la o conferinţă pe tema asigurărilor.

Ministrul a explicat faptul că sunt necesare mai multe documente pentru a primi drept de liberă practică.

"A fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătăţii - Centrul de Resurse Umane trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente, trimite la MS cu această echivalare, cu această parafă, Colegiul Medicilor dă avizul. Cei care l-au angajat, l-au angajat ilegal, dar şi aici ar trebui să vedem. Colegiul Medicilor nu a dat aviz de liberă practică", subliniat Pintea.

Potrivit ei, ministerul va face o anchetă în acest caz.

"Am început o anchetă internă, pentru că este vorba de un cod eliberat de Direcţia de Sănătate Publică, cu toate că Ministerul Sănătăţii nu a dat acea echivalare de diplomă", a mai spus Sorina Pintea.

Colegiul Medicilor susţine, într-un comunicat transmis AGERPRES, că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul României.

"Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca Politi Matteo şi Mathew Mode nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România şi de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume", se arată în comunicat.

Colegiul s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic şi a sesizat organele de urmărire penală.

"Una dintre condiţiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obţinerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România", menţionează comunicatul citat. AGERPRES/(A, AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...