Pintea: Pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată în Slatina; ancheta începe luni

Pintea: Pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată în Slatina; ancheta începe luni

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a afla de ce pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatina, arsura fiind pe 45%, nu pe 30% din suprafaţa corpului.

"În momentul în care Slatina a anunţat o pacientă cu arsuri de gradul 1 şi 2 pe 30% din suprafaţa corpului, a fost acceptat transferul la Braşov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arşi. Când a ajuns la Braşov pacienta, s-a constatat că a fost subevaluată. (...) Era afectată 45% din suprafaţă corpului, cu un grad de arsură 3. În urma probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecţie (...) şi de aceea nu s-a putut face grefa pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Braşov. S-a recurs la tratament în sala de operaţie sub anestezie generală la Braşov şi au început procedurile de transfer la un centru de mari arşi cu paturi disponibile", a afirmat Pintea, duminică, la Digi 24.

Ministrul a explicat că "din punct de vedere medical, specialiştii spun că Braşovul a făcut ceea ce trebuie".(...)

"Pacienta a ajuns acolo cu un anumit grad de arsură. Au început procedurile de transfer, iar în momentul în care a putut fi efectuat transferul, a fost transferată la Iaşi. (...) Ceea ce s-a întâmplat la Slatina, vom vedea de ce această pacientă a fost subevaluată, în condiţiile în care cu aproximativ o lună a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin în care avem foarte clar criterii de transfer în funcţie de gradul de arsură al suprafeţei corpului. Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori. Abia de mâine vom începe să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns la a subevalua. Ieri am aflat de caz. Vom începe de mâine (n.r. - luni) să vedem ce s-a întâmplat şi de ce cei care trebuiau să îşi respecte fişa postului nu au făcut-o (...) Vom vedea ce rezultate va aduce la iveală ancheta în acest caz. Nu putem să pedepsim sistemul pentru că unii din sistem nu îţi fac datoria", a adăugat Pintea.

Ea a menţionat că în prezent starea pacientei este stabilă, fiind la terapie intensivă la Iaşi.

O femeie în vârstă de 61 de ani care suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corporală a fost operată la scurt timp după ce a fost transferată la Centrul de Arşi din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, a spus că femeia a fost transferată de la Braşov cu ajutorul unui avion SMURD, după care a fost internată la Clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi din cadrul unităţii medicale.

"Am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a fost operată, arsura a fost excizată şi s-a făcut grefarea cutanată. Transferul a fost solicitat pentru că este o pacientă cu arsură gravă", a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi. AGERPRES/(A, AS - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 Foarte interesante amănunte!