PNL, atac la Caciu pe tema taxei europene de solidaritate în cazul OMV Petrom

PNL, atac la Caciu pe tema taxei europene de solidaritate în cazul OMV Petrom

Liderul senatorilor PNL și șefa interimară a Senatului au subliniat că titularul legii care transpune Directiva europeană pentru implementarea taxei de solidaritate în România este Ministerul Finanțelor, care trebuie să vină cu explicații. Reacția senatorilor liberali contrazice afirmațiile făcute de șeful Guvernului.

Potrivit liderilor PNL din Senat, Ministerul Finanțelor trebuie să vină cu explicații FOTO Arhivă

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a susținut într-o postare pe Facebook că „dintre toate statele europene, România are cea mai defectuoasă aplicare a Regulamentului european 1854, lăsând OMV-Petrom în afara ariei de taxare”.

Potrivit senatorului, „Ministerele de Finanțe ale altor state europene au aplicat soluții care au avut în vedere interesul bugetului țării respective”, în Cehia fiind introduse în lege coduri CAEN suplimentare, „pentru a nu lăsa nicio portiță de scăpare, iar state mai avansate precum Germania, Franța sau Olanda nu au trecut niciun cod de activitate”.

„În România, Ministerul de Finanțe a aplicat soluția neinspirată a scrierii în ordonanță a unor coduri CAEN care au făcut ca OMV-Petrom să scape de taxă. Recentele încercări ale PSD de pasare a vinei la Ministerul Energiei nu o să aducă bugetului miliardele pe care OMV-Petrom le datorează. Ordonanța românească are nevoie de o corecție, pentru ca profiturile excedentare obținute de companiile energetice în ultimul an să fie taxate conform recomandărilor europene. Este datoria ministrului Câciu să dea explicații pentru modul în care arată ordonanța și să aducă modificările care se impun”, a mai subliniat liberalul.

Și șefa interimară a Senatului, liberala Alina Gorghiu, a susținut că „evident, titularul acelor modificări și cel care trebuia să se ocupe de modificările la regulament este Ministerul Finanțelor”, care este condus d sociall-democratul Adrian Câciu.

„Noi așteptăm, în continuare, să aflăm ce se întâmplă cu acea taxare pe care statul român trebuie s-o impună OMV Petrom și vom vedea poziția Ministerului Finanțelor, sper, foarte curând. Dacă nu mă înșel, chiar din partea Comisiei de Buget Finanțe s-a transmis o comunicare către Minister. Ar fi păcat să nu fim în stare să ne asumăm răspunderea, dacă cineva a greșit, să spună că a greșit, din neștiință, din neputință, motivul pentru care s-a greșit este mai puțin important”, a mai transmis Gorghiu

Potrivit senatoare, dacă nu s-a greșit, ar trebui aduse argumente în acest sens „și să lămurim această controversă destul de mare din spațiul public”.

Ar fi păcat să practicum aruncatul pisicii de la unul la altul. La PNl aceste discuții au fost foarte clare, așteptăm Ministerul Finanțelor să lămurească problema, fără să acuzăm pe nimeni. Ne dorim ca românii să înțeleagă care va fi următorul pas”, a conchis senatoarea.

Fiind întrebată dacă vor exista repercursiuni în cazul unor greșeli, Alina Gorghiu a susținut că PNL vrea doreșete să vadă „prima data care este concluzia ministerului”, arătând totodată că în funcție de acest lucru sigur va exista o decizie la nivelul Guvernului.

Ciucă: România a implementat cât se poate de corect această Directivă

Mesajele liberalilor vin totodată în contradicție cu afirmațiile făcute de premierul Nicolae Ciucă , care a susținut la finalul săptămânii trecute că Directiva europeană privind taxa de solidaritate a fost implementată corect.

„În tot acest context, eu cred că dezbaterea și poziționarea politică de o parte sau de alta nu este tocmai cel mai important lucru”, a spus premierul, arătând că statul nu va face direferențe, fiind întrebat de taxa europeană de solidaritate, pe care OMV Petrom a anunțat că nu o va plăti în România.

„Am avut și vom continua să avem aceeași abordare, indiferent de cine este vorba, și aici nu m-aș referi la o companie anume pentru că discutăm de implementarea unei Directive europene”, a mai completat premierul, subliniind că „România a implementat cât se poate de corect pe această directivă”.

Premierul Nicolae Ciucă a mai susținut că „ceea ce urmează să se întâmple până la jumătatea anului cu companiile care îndeplinesc prevederile din această directivă, practic transpusă într-o ordonanță de urgență, avem instituții ale statului care trebuie să se ocupe și să identifice tot ce trebuie să fie identificat tehnic, astfel încât să vedem dacă se încadrează la plata taxelor conform prevederilor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...