PNL, proiect pentru oprirea turismului electoral

PNL, proiect pentru oprirea turismului electoral

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat un proiect de lege care are ca scop stoparea turismului electoral, urmând ca cei care își stabilesc cu șase luni înainte, dar nu mai târziu de 45 de zile, pot solicita înscrierea în registrul electoral.

FOTO Arhivă Adevărul

„Comisia de administrație publică a Camerei Deputaților a dat vot favorabil pe raportul unui proiect de lege al PNL, care își propune stoparea turismului electoral, un fenomen care ani de zile a generat mari prejudicii democrației românești. Practic, principala modificare se referă la faptul că orice cetățean care își stabilește domiciliul cu șase luni înainte într-o localitatea, dar nu mai târziu de 45 de zile, poate solicita primarului înscrierea în registrul electoral pentru a vota doar la alegerile locale”, a explicat Florin Roman într-un mesaj video postat pe Facebook.

Totodată, deputatul liberal a avuzat membrii USR, care au spus că studenții vor avea probleme în a vota, de manipulare. „În spațiul public au circulat mai multe informații incorecteEste o decizie a Comisiei de la Veneția în care se solicită aceste șase luni. USR să se hotărească când respectă și când nu aceste decizii ale Comisiei de la Veneția. Este și o recomandare la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană și practic, prin această prevedere nu facem decât să ne înscriem în ceea ce Comisia de la Venția solicită”, a mai spus deputatul. 

Pentru combaterea fenomenului, în 2020, Guvernul Orban a introdus în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, o prevedere priin care puteau vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni.

În același an, șeful PSD, Marcel Ciolacu acuza Guvernul că a legiferat „turismul electoral” printr-o ordonanță dată la acel moment.

„PNL a legiferat astăzi turismul electoral! O ordonanță nelegiuită, cu aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care va transforma România într-un rai al fraudelor electorale! O batjocură la adresa democrației”, a transmis Marcel Ciolacu la acel moment.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”