Poliţia georgiană dispersează manifestanţii adunaţi în faţa parlamentului la Tbilisi

Poliţia georgiană dispersează manifestanţii adunaţi în faţa parlamentului la Tbilisi

Forţele de ordine georgiene au dispersat luni seară manifestanţii adunaţi în faţa parlamentului de la Tbilisi pentru a protesta faţă de respingerea unei reforme a sistemului electoral promisă anterior de partidul aflat la putere, Visul Georgian, pentru a opri un alt val de proteste, transmite AFP.

Folosind tunuri cu apă, poliţia a împrăştiat sutele de protestatari care blocau accesul în clădirea legislativului şi străzile adiacente, inclusiv principala arteră a capitalei pe care traficul era oprit de săptămâna trecută. În cursul operaţiunii au fost arestaţi mai mulţi militanţi ai opoziţiei.

Duminică după-amiază circa 20.000 de manifestanţi erau adunaţi în faţa parlamentului din Tbilisi, purtând drapele georgiene şi ale UE şi o pancartă masivă pe care scria ''Toţi împotriva unuia singur'', referire la puternicul oligarh Bidzina Ivanişvili, liderul partidului majoritar Visul Georgian.

Acesta din urmă promisese în luna iunie că pentru alegerile legislative din octombrie 2020 va elimina scrutinul mixt şi îl va adopta pe cel proporţional. Ivanişvili a făcut această promisiune în timp ce se confrunta cu un val de proteste, declanşate de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în contextul în care Rusia şi Georgia au purtat un scurt război în 2008, în urma căruia trupele ruse au rămas în regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Însă în pofida majorităţii confortabile pe care Visul Georgian o deţine în parlament, acesta a respins reforma propusă, provocând astfel mânia partidelor din opoziţie, care-l acuză pe Ivanişvili că a orchestrat respingerea proiectului de lege pentru ca formaţiunea sa să beneficieze în continuare de actualul sistem de vot.

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat luni sprijinul faţă de manifestanţii care protestează în Georgia. Într-un comunicat comun, ambasadele SUA şi Uniunii Europene la Tbilisi au declarat că "recunosc dezamăgirea profundă a unei mari părţi a societăţii georgiene după eşecul Parlamentului de a aproba amendamentele constituţionale necesare pentru introducerea alegerilor complet proporţionale în 2020".

Primarul capitalei Tbilisi şi secretar general al partidului Visul Georgian, fostul fotbalist Kakha Kaladze, a respins posibilitatea convocării unor alegeri anticipate cerute de manifestanţi şi a acuzat opoziţia că ''destabilizează procesul politic cu înscenări josnice şi distructive''.

Partidul Visul Georgian se află la putere din anul 2012, dar popularitatea sa a scăzut semnificativ în ultimele luni, pe fondul stagnării economice şi temerilor privind respectarea libertăţilor democratice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei