Polițiști răniți și arestări în urma protestelor din Polonia împotriva avortului

Polițiști răniți și arestări în urma protestelor din Polonia împotriva avortului

În mai multe orașe poloneze s-au înregistrat luni seară confruntări între forțele de ordine și manifestanții care au protestat împotriva interzicerii avortului, șapte persoane fiind arestate. Trei polițiști au fost răniți și spitalizați, relatează agenția EFE.

Astfel de incidente au avut loc mai ales în capitala Varșovia și la Poznan după terminarea manifestațiilor. Principalele proteste s-au desfășurat la Varșovia și au culminat cu o manifestație în centrul orașului, la care au participat circa 17.000 de persoane, în pofida ploii abundente.

Organizatorii mișcării de protest, pe care au denumit-o 'Lunea Neagră', au lansat femeilor poloneze și un apel la o zi de grevă generală, la care însă participarea a fost redusă, dar unele companii au dat liber luni angajatelor în semn de solidaritate.

Mișcarea de protest a început pe 23 septembrie, când parlamentul a admis spre dezbatere o inițiativă populară ce propune interzicerea întreruperilor voluntare de sarcină, pedepse cu închisoarea pentru femeile care apelează la întreruperi de sarcină, sporirea pedepselor pentru medicii care efectuează avorturi și inclusiv investigarea cazurilor de avort spontan.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), formațiune politică de orientare conservatoare și apropiată de Biserica Catolică, deține majoritatea în legislativ și conduce guvernul, ea susținând inițiativa de interzicere a avortului.

Din partea guvernului a intervenit ministrul de externe Witold Waszczykowski, care a declarat postului TVN24 că 'executivul polonez este deschis unei dezbateri serioase privind avortul, viața și moartea'. El a apreciat totodată că 'o chestiune de o asemenea importanță nu se poate limita la proteste de stradă, improvizații și slogane stupide', cum a fost în viziunea sa protestul de luni, pe care l-a caracterizat drept 'marginal'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...