Polonezii îl omagiază pe primarul Gdanskului, ucis în timpul unui eveniment de caritate

Polonezii îl omagiază pe primarul Gdanskului, ucis în timpul unui eveniment de caritate

Polonezii i-au adus marţi un omagiu primarului oraşului Gdansk, Pawel Adamowicz, ucis în timpul unui eveniment de caritate, informează agenţia de presă dpa.

Pawel Adamowicz a fost atacat cu cuţitul duminică şi a murit la spital la o zi după atac, în pofida eforturilor medicilor de a-i salva viaţa în timpul unei operaţii care a durat cinci ore.

Mii de oameni au semnat în cărţile de condoleanţe deschise la primăriile mai multor oraşe, printre care Gdansk, Varşovia, Katowice. Primul care a scris în cartea de condoleanţe din Gdansk a fost arhiepiscopul Slawoj Leszek Glodz. "Domnule primar, Pawel! Deja ne este dor de dumneavoastră", a scris arhiepiscopul, descriindu-l pe primarul de 53 de ani drept un vizionar care şi-a dedicat viaţa oraşului Gdansk.

Locuitorii din Gdansk au venit în număr mare la primăria oraşului, pentru a-şi prezenta condoleanţele, potrivit mass-media locale.

Bărbatul de 27 de ani care a urcat pe scenă şi l-a atacat pe Adamowicz nu şi-a recunoscut încă vinovăţia, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Gdansk, Grazyna Wawryniuk. Prin urmare, el a refuzat să facă declaraţii în timpul interogatoriului.

Procurorii investighează atacul de duminică drept crimă, iar una dintre supoziţii este că suspectul a fost motivat de răzbunare. Atacul ar fi avut legătură cu o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru o serie de spargeri de bănci.

Bărbatul continuă să fie supus unor evaluări psihologice, a mai spus Wawryniuk. Influenţa alcoolului în timpul atacului a fost infirmată.

La Gdansk, drapelele au fost coborâte în bernă şi a fost decretat doliu oficial până la funeralii, care nu se ştie deocamdată când vor avea loc.

Luni seara, mii de polonezi au protestat împotriva urii şi a violenţei, la Varşovia şi în alte localităţi, după decesul primarului din Gdansk. Manifestaţiile s-au desfăşurat sub sloganul "Opriţi ura". La Gdansk, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...