Polonezii îl omagiază pe primarul Gdanskului, ucis în timpul unui eveniment de caritate

Polonezii i-au adus marţi un omagiu primarului oraşului Gdansk, Pawel Adamowicz, ucis în timpul unui eveniment de caritate, informează agenţia de presă dpa.

Pawel Adamowicz a fost atacat cu cuţitul duminică şi a murit la spital la o zi după atac, în pofida eforturilor medicilor de a-i salva viaţa în timpul unei operaţii care a durat cinci ore.

Mii de oameni au semnat în cărţile de condoleanţe deschise la primăriile mai multor oraşe, printre care Gdansk, Varşovia, Katowice. Primul care a scris în cartea de condoleanţe din Gdansk a fost arhiepiscopul Slawoj Leszek Glodz. "Domnule primar, Pawel! Deja ne este dor de dumneavoastră", a scris arhiepiscopul, descriindu-l pe primarul de 53 de ani drept un vizionar care şi-a dedicat viaţa oraşului Gdansk.

Locuitorii din Gdansk au venit în număr mare la primăria oraşului, pentru a-şi prezenta condoleanţele, potrivit mass-media locale.

Bărbatul de 27 de ani care a urcat pe scenă şi l-a atacat pe Adamowicz nu şi-a recunoscut încă vinovăţia, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Gdansk, Grazyna Wawryniuk. Prin urmare, el a refuzat să facă declaraţii în timpul interogatoriului.

Procurorii investighează atacul de duminică drept crimă, iar una dintre supoziţii este că suspectul a fost motivat de răzbunare. Atacul ar fi avut legătură cu o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru o serie de spargeri de bănci.

Bărbatul continuă să fie supus unor evaluări psihologice, a mai spus Wawryniuk. Influenţa alcoolului în timpul atacului a fost infirmată.

La Gdansk, drapelele au fost coborâte în bernă şi a fost decretat doliu oficial până la funeralii, care nu se ştie deocamdată când vor avea loc.

Luni seara, mii de polonezi au protestat împotriva urii şi a violenţei, la Varşovia şi în alte localităţi, după decesul primarului din Gdansk. Manifestaţiile s-au desfăşurat sub sloganul "Opriţi ura". La Gdansk, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră".AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Jos chiloții de pe curva PSD! / „Pe Savonea și Iordache i-am găsit în anticameră la Dăncilă, la Guvern”

2 Se dau chiloții jos în PSD! / Toader a fost la Neptun, la plajă, cu Dragnea. Îl implora să-i pună „translatoarea…

3 BREAKING Data alegerilor locale va fi stabilită de Guvern! CCR a respins legea PSD / Și ordonanța de urgență de …

4 ULTIMA ORĂ Rahatul ALDE nu mai există în Parlament. Ultimele excremente, în frunte cu Vosganian, s-au revărsat…

5 VIDEO Anunț-șoc al președintelui! PSD, cu spatele la zid! / Iohannis: Guvernul va veni cu o inițiativă legislati…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă