Polonezii îl omagiază pe primarul Gdanskului, ucis în timpul unui eveniment de caritate

Polonezii i-au adus marţi un omagiu primarului oraşului Gdansk, Pawel Adamowicz, ucis în timpul unui eveniment de caritate, informează agenţia de presă dpa.

Pawel Adamowicz a fost atacat cu cuţitul duminică şi a murit la spital la o zi după atac, în pofida eforturilor medicilor de a-i salva viaţa în timpul unei operaţii care a durat cinci ore.

Mii de oameni au semnat în cărţile de condoleanţe deschise la primăriile mai multor oraşe, printre care Gdansk, Varşovia, Katowice. Primul care a scris în cartea de condoleanţe din Gdansk a fost arhiepiscopul Slawoj Leszek Glodz. "Domnule primar, Pawel! Deja ne este dor de dumneavoastră", a scris arhiepiscopul, descriindu-l pe primarul de 53 de ani drept un vizionar care şi-a dedicat viaţa oraşului Gdansk.

Locuitorii din Gdansk au venit în număr mare la primăria oraşului, pentru a-şi prezenta condoleanţele, potrivit mass-media locale.

Bărbatul de 27 de ani care a urcat pe scenă şi l-a atacat pe Adamowicz nu şi-a recunoscut încă vinovăţia, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Gdansk, Grazyna Wawryniuk. Prin urmare, el a refuzat să facă declaraţii în timpul interogatoriului.

Procurorii investighează atacul de duminică drept crimă, iar una dintre supoziţii este că suspectul a fost motivat de răzbunare. Atacul ar fi avut legătură cu o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru o serie de spargeri de bănci.

Bărbatul continuă să fie supus unor evaluări psihologice, a mai spus Wawryniuk. Influenţa alcoolului în timpul atacului a fost infirmată.

La Gdansk, drapelele au fost coborâte în bernă şi a fost decretat doliu oficial până la funeralii, care nu se ştie deocamdată când vor avea loc.

Luni seara, mii de polonezi au protestat împotriva urii şi a violenţei, la Varşovia şi în alte localităţi, după decesul primarului din Gdansk. Manifestaţiile s-au desfăşurat sub sloganul "Opriţi ura". La Gdansk, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră".AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

3 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing