Polonia a semnat acordul definitiv privind achiziţia a 32 de avioane stealth de ultimă generaţie F-35 americane

Polonia a semnat acordul definitiv privind achiziţia a 32 de avioane stealth de ultimă generaţie F-35 americane

Polonia a semnat vineri acordul definitiv privind achiziţia a 32 de avioane stealth de ultimă generaţie F-35 din SUA, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, pentru a-şi consolida forţele aeriene şi în acelaşi timp relaţiile cu Washingtonul, transmite AFP.

"Este o zi importantă pentru aviaţia militară poloneză, pentru securitatea Republicii Polone, dar şi pentru securitatea acestei regiuni a Europei", a afirmat preşedintele polonez Andrzej Duda la semnarea acordului de către ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak şi ambasadorarea Statelor Unite în Polonia, Georgette Mosbacher.

Acordul a fost semnat la Deblin, oraş pe ţărmul fluviului Vistula, unde se află un centru-cheie de pregătire a piloţilor în Polonia.

Fabricantul Lockheed Martin a declarat că primele avioane F-35 ar putea fi livrate Poloniei în 2024, a relatat Polish Press Agency.

Polonia urmează să devină primul utilizator de avioane de vânătoare de generaţia a cincea ale producătorului Lockheed Martin în regiunea Europei Centrale şi de Est , adăugându-le la flota sa de 48 de avioane de tipul F-16.

La ora actuală, în dotarea forţelor aeriene poloneze se află 27 de MiG-29, precum şi 48 de avioane de luptă F-16 şi 18 avioane ruseşti Su-22, conform presei poloneze. În 2018, Varşovia a semnat un contract de achiziţionare a sistemului antirachetă american Patriot în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina