Polonia: Accesul presei în camera inferioară a parlamentului, în continuare limitat

Presa din Polonia încă nu are acces liber în Sejm, camera inferioară a parlamentului, în pofida protestelor din ultimele zile, a declarat luni Stanislaw Karczewski, președintele Senatului (camera superioară), transmite Reuters.

Săptămâna trecută, președintele Sejm, Marek Kuchcinski, a decis să interzică accesul jurnaliștilor, în urma unor proteste declanșate de intenția formațiunii conservatoare aflate la putere, Partidul Lege și Justiție (PiS), de a limita accesul presei în Sejm.

"Am vorbit cu dl. Kuchcinski ieri și în această dimineață. Își menține decizia", a spus Karczewski într-o conferință de presă după o întâlnire cu reprezentanți ai media în legătură cu accesul lor în parlament.

El a mai afirmat că jurnaliștii vor avea acces în Senat la sesiunea de marți și de miercuri.

Sejm se află în centrul vieții politice a parlamentului polonez.

Un plan al autorităților poloneze de a restricționa accesul jurnaliștilor în parlament a stârnit proteste ample vineri ale instituțiilor media private, în contextul îngrijorărilor că guvernul vrea să limiteze libertatea presei.

Regulile, propuse de conducerea Sejm, camera inferioară a parlamentului, restricționează la cinci numărul posturilor de televiziune care pot înregistra sesiunile parlamentare și limitează numărul jurnaliștilor care pot intra în clădirea legislativului. Regulile ar urma să intre în vigoare anul viitor.

Măsura se adaugă unei serii de decizii luate de Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, de a-și spori autoritatea. Într-un an de când a preluat puterea, PiS și-a întărit controlul asupra instituțiilor media publice și a procuraturii și a încercat să slăbească cea mai înaltă instanță a țării.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc când veți afla cine sunt...

2 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

3 Un erou în locul lui Arafat?

4 În afacerea „10 august 2018” a venit și vremea decontării vinovățiilor individuale

5 Citiți asta! Securitatea n-a murit!

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul