Polonia: Demisia subită a mai multor generali, criticată de guvernul conservator polonez

Polonia: Demisia subită a mai multor generali, criticată de guvernul conservator polonez

Guvernul conservator polonez a condamnat vineri decizia mai multor generali polonezi care ocupau posturi importante de a demisiona, cu câteva luni înaintea unor importante manevre care urmează să fie desfășurate de NATO în Polonia și a summit-ului Alianței Nord-Atlantice, prevăzut pentru luna iulie la Varșovia, relatează AFP.

'Cinci generali și-au prezentat demisia în ultimele zile', a confirmat televiziunii Polsat Szczepan Gluszczak, purtător de cuvânt al comandamentului general al celor trei arme, fără să le precizeze numele și funcțiile.

În absența unui anunț oficial, presa citează printre demisionari pe șeful statului major al Comandamentului general (distinct de Comandamentul operațional), generalul Ireneusz Bartniak, precum și comandanți din armatele terestră, marină și forțele blindate și aeropurtate din aceeași structură.

Motivele plecării lor nu sunt clare, dar ministrul adjunct al apărării Bartosz Kownacki a oferit un început de explicație criticându-i pe generalii în cauză.

'Armata și imaginea Poloniei sunt mai importante decât opiniile politice', a declarat el.

'Avem în fața noastră manevrele Anaconda și summit-ul NATO la Varșovia și iată comandanți de nave care își abandonează vasul', și-a exprimat regretul Kownacki, citat de agenția de presă poloneză PAP.

Anaconda-16 urmează să reunească în iunie în Polonia 25.000 de militari ai NATO.

Adjunctul ministrului a deplâns faptul că 'unii militari comunică cu superiorii lor prin media. Cred că aceasta le conferă cea mai negativă imagine', a adăugat el.

Potrivit fostului ministru al apărării Tomasz Siemoniak (membru al Platformei civice, din opoziție), 'acesta nu este decât un început al avalanșei. Ambianța eate foarte neplăcută' în armată.

Presa presupune că demisiile ar putea fi o reacție la intenția afișată de noul ministru al Apărării, Antoni Macierewicz, un promotor încrâncenat al luptei împotriva oricărei urme a epocii comuniste, de a bara cariera militarilor care s-au angajat în armată înainte de căderea comunismului în 1989 și, mai ales, a celor care s-au format în URSS.

Macierewicz , mâna dreaptă a liderului conservatorilor polonezi Jaroslaw Kaczynski, este și susținătorul ipotezei unui atentat rusesc la originea prăbușirii la Smolensk (Rusia) în 2010 a avionului în care au decedat președintele Lech Kaczynski și întreaga delegație poloneză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...