Polonia: Jaroslaw Kaczynski se pronunță pentru o reformă 'radicală' a sistemului judiciar

Polonia: Jaroslaw Kaczynski se pronunță pentru o reformă 'radicală' a sistemului judiciar

Partidul Lege și Justiție (PiS) este consecvent față de planul de reformare în mod 'radical' a sistemului judiciar polonez, în pofida veto-ului exprimat de președintele Andrzej Duda față de două dintre cele patru legi promovate de PiS, a declarat joi președintele formațiunii, Jaroslaw Kaczynski, relatează agenția de presă Reuters.

În prima sa intervenție publică după ce președintele Andrzej Duda și-a folosit dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curții Supreme și a celei privind Consiliul Național al Magistraturii, Kaczynski a declarat pentru postul de televiziune Trwam că a făcut o 'greșeală foarte gravă', dar că acum accentul trebuie să fie pus de maniera de a continua reforma justiției.

''Aceasta înseamnă că va exista o reformă, o reformă radicală. O reformă parțială nu va schimba nimic'', a spus liderul PiS, fără a preciza exact ce intenționează să facă.

PiS susține, printre altele, că procesele judiciare din Polonia sunt prea lente.

Miercuri, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat că executivul UE lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar. Motivul pentru care executivul UE a decis să ia aceste măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.

Timmermans a precizat că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curții Supreme vor putea fi destituiți de către parlament, atunci Uniunea Europeană va acționa în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.

Președintele polonez a promulgat recent două legi, printre care cea privind reforma tribunalelor de drept comun care îi va permite ministrului justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără a se consulta cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul Național al Magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit opoziției poloneze, va duce la subordonarea justiției față de executiv.

Duda și-a folosit însă dreptul de veto asupra altor două legi, cea privind Curtea Supremă și cea referitoare la Consiliul Național al Magistraturii, și a precizat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două acte normative.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea