Polonia: Jaroslaw Kaczynski se pronunță pentru o reformă 'radicală' a sistemului judiciar

Partidul Lege și Justiție (PiS) este consecvent față de planul de reformare în mod 'radical' a sistemului judiciar polonez, în pofida veto-ului exprimat de președintele Andrzej Duda față de două dintre cele patru legi promovate de PiS, a declarat joi președintele formațiunii, Jaroslaw Kaczynski, relatează agenția de presă Reuters.

În prima sa intervenție publică după ce președintele Andrzej Duda și-a folosit dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curții Supreme și a celei privind Consiliul Național al Magistraturii, Kaczynski a declarat pentru postul de televiziune Trwam că a făcut o 'greșeală foarte gravă', dar că acum accentul trebuie să fie pus de maniera de a continua reforma justiției.

''Aceasta înseamnă că va exista o reformă, o reformă radicală. O reformă parțială nu va schimba nimic'', a spus liderul PiS, fără a preciza exact ce intenționează să facă.

PiS susține, printre altele, că procesele judiciare din Polonia sunt prea lente.

Miercuri, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat că executivul UE lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar. Motivul pentru care executivul UE a decis să ia aceste măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.

Timmermans a precizat că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curții Supreme vor putea fi destituiți de către parlament, atunci Uniunea Europeană va acționa în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.

Președintele polonez a promulgat recent două legi, printre care cea privind reforma tribunalelor de drept comun care îi va permite ministrului justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără a se consulta cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul Național al Magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit opoziției poloneze, va duce la subordonarea justiției față de executiv.

Duda și-a folosit însă dreptul de veto asupra altor două legi, cea privind Curtea Supremă și cea referitoare la Consiliul Național al Magistraturii, și a precizat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două acte normative.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

4 VIDEO Vela a prezentat în Parlament cele patru documente prin care Arafat a cerut guvernelor PSD să constituie…

5 VIDEO Priviți, Rusia a trimis armata în Siberia, la cea mai mare mină de aur a țării. Mii de muncitori sunt in…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț