Polonia: Manifestaţii de susţinere a unui judecător suspendat

Polonia: Manifestaţii de susţinere a unui judecător suspendat

Câteva mii de polonezi au demonstrat duminică în faţa Ministerului Justiţiei din Varşovia, dar şi în alte oraşe, în semn de susţinere faţă de un judecător suspendat pentru că a pus la îndoială, de facto, o parte a reformelor judiciare realizate de conservatorii aflaţi la putere, informează AFP.

Protestatarii adunaţi la Varşovia au fluturat steaguri europene şi pancarte pe care scria: "Onoare şi glorie judecătorilor neclintiţi sau "Fiecare cetăţean are dreptul la tribunale independente".

"Oamenii aflaţi la putere fac totul pentru a distruge statul de drept şi independenţa justiţiei", a declarat judecătorul Krystian Markieicz, preşedintele asociaţiei magistraţilor Iustitia.

Vrem să arătăm că nu vom renunţa la niciun judecător aflat în dificultate", a adăugat el pentru postul de televiziune privat TVN24.

Partidul naţionalist conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) se confruntă cu un val de critici din partea unei mari părţi a puterii judecătoreşti poloneze, dar şi a Bruxelles-ului pentru reformele din justiţie, aplicate de la preluarea puterii în octombrie 2015.

PiS asigură că aceste reforme sunt indispensabile pentru a reduce corupţia şi a elimina rămăşiţele regimului comunist, în timp ce Comisia Europeană a criticat Varşovia pentru slăbirea statului de drept şi atacarea independenţei sistemului judiciar.

Protestul de duminică a avut drept scop denunţarea pedepsei care îl ameninţă pe judecătorul Pawel Juszczyszyn. În timpul unei proceduri de apel din Olsztyn, în nord-estul Poloniei, acesta a exprimat îndoieli în privinţa imparţialităţii unui judecător care a pronunţat decizia în primă instanţă.

Acest judecător a fost numit de noul Consiliu naţional al magistraturii, pe care opoziţia îl acuză de lipsă de independenţă faţă de puterea politică.

Joi a fost lansată o procedură disciplinară împotriva judecătorului Juszczyszyn, care a fost suspendat vineri.

"Fac apel la colegii mei: nu vă lăsaţi intimidaţi, rămâneţi independenţi şi curajoşi", a spus magistratul protestatarilor din Varşovia.

Manifestări de susţinere au avut loc în mai multe oraşe, printre care Cracovia, Poznan, Szczecin şi Wroclaw. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”