Polonia: Preşedintele Andrzej Duda promulgă legea votului prin corespondenţă pentru scrutinul prezidenţial

Polonia: Preşedintele Andrzej Duda promulgă legea votului prin corespondenţă pentru scrutinul prezidenţial

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a promulgat vineri legea prin care singura modalitate de votare la alegerile prezidenţiale de anul acesta va fi votul prin corespondenţă, informează dpa şi Reuters, citând surse oficiale.

Controversatul proiect de lege a fost aprobat de către parlament joi, după ce a provocat tensiuni în cadrul majorităţii aflate la guvernare şi a stârnit critici puternice din parte opoziţiei.

Executivul polonez a acceptat miercuri că votul prin corespondenţă nu poate fi organizat duminică, conform planificării, precizând că va fi anunţată în curând o nouă dată.

Parlamentarii polonezi au cerut vineri demiterea membrului guvernului însărcinat cu organizarea scrutinul prezidenţial duminică, după ce partidul de guvernământ a declarat în mod neaşteptat că scrutinul nu poate avea loc din cauza pandemiei.

"Astăzi începem un proces de tragere la răspundere a celor care sunt responsabili pentru penibilul alegerilor prezidenţiale" a declarat presei Boris Budka, şeful formaţiunii de centru Platforma Civică. Partidul va cere parlamentului un vot de neîncredere în vicepremierul Jacek Sasin, responsabil de pregătirea alegerilor. O altă formaţiune politică a sesizat biroul procurorului general solicitând informaţii privind existenţa unei baze legale pentru votul prin corespondenţă.

Conform unei înţelegeri între Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi Jaroslaw Gowi, partenerul său de coaliţie, nu vor mai avea loc alegeri prezidenţiale pe 10 mai. Curtea Supremă va declara nevaliditatea acestui scrutin, urmând ca preşedintele camerei inferioare a parlamentului să anunţe o nouă dată.

Nu a fost înaintată o dată certă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, dar un oficial PiS a menţionat ca posibilă data de 12 iulie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA