Polonia: Preşedintele Parlamentului îşi cere scuze pentru că a abuzat de avioanele oficiale

Polonia: Preşedintele Parlamentului îşi cere scuze pentru că a abuzat de avioanele oficiale

Preşedintele conservator al Dietei poloneze, Marek Kuchcinski, şi-a cerut scuze luni pentru numeroasele sale călătorii, inclusiv unele cu familia, la bordul unor avioane guvernamentale, un caz ce ar putea afecta imaginea partidului său cu câteva luni înaintea alegerilor legislative, informează AFP.

Potrivit unor documente prezentate de opoziţie şi mass-media, Kuchcinski, în vârstă de 63 de ani şi al doilea om în stat potrivit Constituţiei, a folosit Gulfstream, elicoptere şi avioane militare în jur de o sută de ori în ultimii ani.

În 23 de ocazii, el a fost însoţit de membrii familiei sale.

El prezidează Dieta (camera inferioară) din 2015, odată cu venirea la putere a partidului conservator-naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS) din care face parte. Marek Kuchcinski este un apropiat al preşedintelui partidului, Jaroslaw Kaczynski, aminteşte France Presse.

PiS, care a câştigat alegerile din 2015 cu lozinci promiţând să pună capăt abuzurilor de putere, este pentru moment un mare favorit al alegerilor legislative planificate la toamnă, mai ales datorită unor măsuri sociale importante.

Opoziţia, care cere demisia lui Kuchcinski, subliniază că majoritatea zborurilor au fost efectuate în weekenduri între Varşovia şi regiunea Rzeszow, de unde el este originar şi de asemenea deputat. Majoritatea zborurilor aveau de asemenea statut de înaltă prioritate.

"Sunt conştient că opinia publică judecă comportamentul meu într-un mod negativ, motiv pentru care aş dori să-mi cer scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi", a declarat Kuchcinski presei.

"În acelaşi timp, aş dori să subliniez că am acţionat în conformitate cu legea", a spus el, adăugând că numărul mare de zboruri este legat de activitatea sa de preşedinte al Parlamentului.

În această declaraţie, Kuchcinski a recunoscut că într-un caz soţia sa a zburat fără el la bord. Pentru a compensa costul zborului, Kuchcinski a anunţat că va plăti 28.000 de zloţi (6.500 euro) unui fond pentru modernizarea armatei.

Recent, el a susţinut de asemenea că a plătit 15.000 de zloţi unor organizaţii caritabile pentru a compensa zborurile membrilor familiei sale.

Detaliile tuturor zborurilor sale urmează a fi publicate pe website-ul Parlamentului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...