Polonia: Principala candidată a opoziţiei cheamă la boicotarea alegerilor prezidenţiale din 10 mai

Principala candidată a opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Polonia, Malgorzata Kidawa-Blonska, a chemat duminică la boicotarea scrutinului prevăzut pentru luna mai din cauza pandemiei COVID-19 şi şi-a suspendat total campania electorală, informează Reuters.

Partidul naţionalist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS) a refuzat, până în prezent, apelurile de amânare a alegerilor din 10 mai şi a stârnit nemulţumirea opoziţiei prin introducerea votului prin poştă cu mai puţin de şase luni înaintea scrutinului electoral, măsură calificată ca neconstituţională de criticii regimului de la Varşovia.

"Să boicotăm aceste alegeri. Polonezii rămân acasă, viaţa voastră este cel mai important lucru", a declarat presei Malgorzata Kidawa-Blonska, candidată la preşedinţie din partea Platformei Civice de centru-dreapta (PO). Ea a cerut, de asemenea, ca şi alţi candidaţi să îşi suspende campania electorală.

Apelul politicienei poloneze vine pe fondul protestelor din partea mai multor primari, care au afirmat că va fi imposibilă organizarea în mai a votulului, în condiţii de siguranţă.

Duminică, Lukasz Komoniewski, primarul oraşului Bedzin din sudul Poloniei, a scris pe Facebook că nu va semna actele care să permită organizarea alegerilor.

Actualul preşedinte, Andrzej Duda, un aliat PiS, are un avans confortabil în sondajele de opinie, iar alegerea sa este crucială pentru guvern, care speră să îşi pună în aplicare agenda socială conservatoare, şeful statului având drept de veto în procesul legislativ.

Criticii afirmă că PiS doreşte să organizeze alegerile în mai pentru a valorifica poziţia actuală puternică a preşedintelui Duda şi să evite o eventuală scădere a popularităţii în cazul unei proaste gestionări a consecinţelor generate de pandemia COVID-19.

Conform unui sondaj de opinie dat publicităţii miercuri, aproximativ 3/4 din polonezi consideră că scrutinul ar trebui amânat. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se strânge lațul. Cine ar fi făcut poza dată la PSD și cine sunt cei 3 liberali care nu apar în imagine. Firel…

2 Crunt articol! Slabă țară suntem! Mari jigodii avem în funcții-cheie!

3 De râs... Ce meme-uri au apărut deja

4 Tovarășul Yau Mu Ye

5 Alexandra Cadanțu / „Am văzut-o dezbrăcată pe Serena în vestiar. O săptămână am fost șocată!”

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I