Polonia: Senatul a respins proiectul legislativ ce ar permite sancţionarea judecătorilor critici la adresa guvernului

Polonia: Senatul a respins proiectul legislativ ce ar permite sancţionarea judecătorilor critici la adresa guvernului

Senatul polonez, care este dominat de opoziţie, a respins vineri un proiect de lege dezbătut în parlament şi care ar permite sancţionarea judecătorilor ce critică reformele din sistemul judiciar iniţiate de guvern, transmite Reuters.

Textul, votat deja în camera inferioară în decembrie, a fost respins cu 51 de voturi contra şi 48 de voturi pentru în Senat, ce are 100 de membri.

Camera inferioară a legislativului, controlată de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, decide în ultimă instanţă şi poate anula decizia Senatului şi impune votarea legii.

PiS susţine că legea este necesară pentru a evita haosul din justiţia poloneză, în contextul în care unii judecători au început să pună sub semnul întrebării legalitatea numirii altor magistraţi în conformitate cu noile reguli introduse de guvern.

Însă Bruxellesul, militanţii pentru drepturile omului şi avocaţii consideră că noul text este menit să stopeze criticile la adresa reformelor pe scară largă iniţiate de guvern, care doreşte să-şi crească controlul asupra judecătorilor.

Comisia de la Veneţia a emis un aviz urgent în care arată că ''amendamentele la legile privind puterea judiciară adoptate (de camera inferioară poloneză) la 20 decembrie (...) şi aflate acum în dezbatere în Senat ar putea submina suplimentar independenţa justiţiei''.

Ea a reamintit că a exprimat deja ''îngrijorări'' în legătură cu prima serie de reforme judiciare adoptată în 2017, considerând că aceasta constituie ''o ameninţare serioasă pentru independenţa justiţiei''. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre