Polonia va demonta peste 200 de monumente dedicate gloriei Armatei Roșii

Polonia va demonta peste 200 de monumente dedicate gloriei Armatei Roșii

Polonia va demonta peste 200 de monumente dedicate gloriei Armatei Roșii, ce reamintesc de dominația sovietică în Polonia în perioada comunistă, și le va transfera într-un parc special, relatează marți AFP.

''Nu există vreun motiv ca monumentele ridicate în memoria Armatei Roșii, ce a invadat de două ori Polonia (în 1920, în timpul războiului polonezo-bolșevic, și în 1939, împreună cu Germania) și care este responsabilă de numeroase crime după război, să fie glorificate'', a declarat Pawel Ukielski, vicepreședintele Institutului polonez pentru memoria națională (IPN).

Proiectul se înscrie în noua politică istorică a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), sosit la putere în 2015 și care caută să elimine toate urmele comuniste.

''Nu este vorba de monumente ridicate în cimitire. Mormintele soldaților sovietici căzuți în timpul războiului vor fi protejate în continuare de către statul polonez cu cel mai mare respect'', a dat asigurări istoricul.

În schimb, monumentele așa-zis de ''gratitudine pentru Armata Roșie'' vor fi transferate la Borne Sulinowo'' (nord-vest), unde trupele sovietice în Polonia au staționat timp de aproape o jumătate de secol, a precizat el.

AFP amintește că demontarea, anul trecut, a unei plăci comemorative dedicate generalului sovietic Ivan Cerniahovski în Pieniezno (nord), unde șeful militar a fost ucis în februarie 1945 în luptele împotriva armatei germane, a provocat mânia Moscovei.

''Sperăm că proiectul nostru nu va avea consecințe negative asupra relațiilor dintre Polonia și Rusia'', a declarat Ukielski.

Cele 229 de monumente sovietice care vor fi demontate sunt răspândite în toată țara, mai ales în nord-vestul Poloniei. Viitorul parc ar putea fi inaugurat începând din septembrie 2017. Se va explica vizitatorilor ''ce semnificație și ce rol aveau monumentele respective în timpul dictaturii comuniste'', a explicat vicepreședintele IPN.

Purtătoarea de cuvânt al IPN, Agnieszka Sopinska-Jaremczak, a declarat pentru AFP că autoritățile locale vor să demonteze monumentele într-o atmosferă de discreție, ''pentru a evita provocările și manifestațiile, cum s-a întâmplat la Pieniezno''.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

2 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Așa arată sfidarea României...

5 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!