Portugalia: Ministrul apărării a demisionat după furtul unor materiale de război

Portugalia: Ministrul apărării a demisionat după furtul unor materiale de război

Ministrul portughez al apărării a demisionat vineri la finalul unui incredibil caz de furt de materiale de război care au fost ulterior găsite datorită complicităţii dintre presupuşii hoţi şi militarii însărcinaţi cu ancheta, relatează AFP.

Fostul ministru Jose Alberto Azeredo Lopes şi-a motivat decizia spunând că doreşte să evite ca forţele armate portugheze să fie "slăbite de atacurile politice" care îl vizează, potrivit scrisorii sale de demisie, citată de agenţia de presă Lusa.

"Dezmint categoric că am fost informat despre vreo operaţiune de disimulare care să îi protejeze pe autorii furtului", a adăugat el.

Mai mulţi responsabili ai poliţiei militare judiciare şi ai jandarmeriei au fost reţinuţi la sfârşitul lui septembrie, suspectaţi că au organizat recuperarea materialelor de război împreună cu autorii furtului care astfel au putut scăpa autorităţilor.

Potrivit presei locale, unul dintre responsabilii poliţiei militare judiciare ar fi afirmat, în cursul interogatoriului, că Ministerul Apărării ar fi primit un raport descriind operaţiunea aranjată pentru recuperarea materialelor.

La sfârşitul lui iunie 2017, indivizi necunoscuţi au pătruns într-un depozit al armatei terestre portugheze la Tancos, în centrul ţării, de unde au furat 150 de grenade mână, 44 de rachete antitanc, 18 grenade lacrimogene şi 1.450 de cartuşe.

Acest arsenal, cu excepţia muniţiei, a fost descoperit în urma unui denunţ anonim, pe un teren viran situat la circa 20 de kilometri de depozit.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale