Povestea doctorului grec care și-a donat toată averea unui spital din România. Ce spunea Regina Elisabeta despre el

Povestea doctorului grec care și-a donat toată averea unui spital din România. Ce spunea Regina Elisabeta despre el

Originar din Grecia, doctorul Aristide Serfioti s-a stabilit în Galaţi în anul 1853. A fost principalul iniţiator al construirii în Galaţi a Spitalului „Elisabeta Doamna – Caritatea gălăţeană”, dedicat iniţial răniţilor din Războiul de Independenţă.

Fostul Spital Orășenesc din Galați FOTO: Arhivă, spital

Potrivit istoricilor, Aristide Serfioti provenea dintr-o familie elenă, originară din Insula Hydra, din Grecia. A făcut studiile universitare medicale în Atena, între anii 1846 şi 1850. Ulterior s-a înscris la Universitatea de Medicină din Munchen, unde şi-a susţinut doctoratul. Câțiva ani mai târziu, ajunge în Galaţi, unde exista la avea vreme o comunitate importantă de greci.

În 1863, împreună cu alţi opt medici, a înfiinţat „Societatea medicală” din Galaţi, după modelul „Societăţii medicale ştiinţifice” din Bucureşti, fiind preşedintele acesteia până în 1881. A condus, de asemenea, Comitetul Crucii Roşii, adunând fonduri pentru îngrijirea soldaţilor români răniţi în Războiul pentru independenţă.

De asemenea, a condus Comitetul Crucii Roşii, adunând fonduri pentru îngrijirea soldaţilor români, căzuţi în timpul Războiului pentru Independenţă de la 1877-1878. În aceeaşi perioadă, medicul a sprijinit şi construcţia Spitalului Orăşenesc.

Doctorul a fost recunoscut ca membru al unei elite intelectuale, bucurându-se de respectul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al Doamnei Elena Cuza.

În 1899, doctorul Aristide Serfioti a ieşit la pensie. După numai un an a renunţat la acest drept şi a optat pentru funcţia de medic primar al Spitalului «Sfântul Spiridon din Galaţi», până în 1901, când se retrage din activitatea medicală.

Și-a donat averea unui spital din Galați

Pentru meritele sale, pentru devotamentul în combaterea unor epidemii şi îngrijirea bolnavilor a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în gradul de comandor, „Steaua României” în gradul de ofiţer, ordinul rus „Sf. Stanislav” în gradul de comandor, ordinul „Coroana Prusiei” clasa a II-a, oferit de regele Prusiei etc.

S-a stins din viață pe 24 iulie 1905, fiind înmormântat în cavoul familiei de la Fileşti, alături de soţia sa.

Bustul doctorului Aristide Serfioti FOTO: Spitalul Elisabeta Doamna

Bustul doctorului Aristide Serfioti FOTO: Spitalul Elisabeta Doamna

Conform testamentului întocmit la 23 august 1903, moşia sa a rămas în proprietatea celor două surori ale lui, Scheva şi Elena, pentru toată durata vieţii lor, după care moşia urma să aparţină Spitalului „Elisabeta Doamna”.

Tot prin acest testament se instituie premiul „Dr. Aristide Ch. Serfioti”, în valoare de 40.000 lei, patronat de Facultatea de Medicină din Bucureşti, şi se acorda din doi în doi ani celor mai bune lucrări medicale. Au fost lăsaţi, de asemenea, 10.000 lei pentru Azilul de copii din Galaţi.

Regina Elisabeta: „Memoria sa va rămâne pururi în inima tuturor”

„În numele Comitetului de Administraţie al Spitalului din Galaţi, care are onoarea de a purta numele Majestăţii Voastre, «Elisabeta Doamna», cu durere vă aduc la înalta cunoştinţă decedarea doctorului Aristide Serfioti, membru fondator al acestui spital şi vicepreşedinte al Comitetului. Înmormântarea va avea loc marţi, ora 9 dimineaţa”, scria Pimen, Episcop al Dunării de Jos, Galaţi, la 25 iulie 1905, într-o scrisoare adresată Reginei Elisabeta.

În replică, aceasta a răspuns: „Cu mare părere de rău am aflat dureroasa pierdere resimţită de toţi nenorociţii şi bolnavii al căror binefăcător era doctorul Serfioti. Memoria sa va rămâne pururi în inima tuturor”, a scris Regina Elisabeta.

În memoria dr. Aristide Serfioti , Spitalul Militar de Urgenţă din Galaţi îi poartă numele, iar în curtea Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna” poate fi admirat un bust din bronz al medicului, realizat de sculptorul Oscar Spaethe în 1933.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”