Povestea românului care a escrocat compania ce l-a inspirat pe Jules Verne să scrie „Ocolul Pământului în 80 de zile”

Povestea românului care a escrocat compania ce l-a inspirat pe Jules Verne să scrie „Ocolul Pământului în 80 de zile”

Un tânăr născut în localitatea arădeană Cermei a escrocat compania care l-a inspirat pe Jules Verne să scrie „Ocolul Pământului în 80 de zile”. Rétháti Kövér Géza, care era directorul filialei ungare a colosului britanic de turism, ducea o viață de lux.

Tânărul conducea filiala ungară a companiei britanice „Thomas Cook and Sons” FOTO Andrei Ando

Doctorul în istorie Andrei Ando spune că totul se întâmpla în anul 1891, la Budapesta, unde se stabilise tânărul născut la Cermei, în comitatul Arad, în vârstă de 31 de ani.

Rétháti Kövér Géza conducea filiala ungară a companiei britanice „Thomas Cook and Sons”, care a introdus pentru prima oară turul lumii în oferta turistică și care era atât de serioasă, încât personajul principal al cărții lui Jules Verne a îndrăznit să parieze întreaga sa avere pe faptul că va respecta cu punctualitate orarul pentru ocolul Pământului și va ajunge înapoi la Londra în exact 80 de zile.

Bărbatul trăia pe picior mare

Rétháti Kövér Géza a fost angajat de compania Thomas Cook and Sons ca pentru un salariu de 4000 de forinți să conducă filiala ungară. Un audit intern a stabilit însă că directorul a delapidat 35.870 forinți, pentru a-și susține stilul de viață grandios. Își închiriase un apartament de lux în inima Budapestei, pe Bulevardul József, pe care l-a mobilat opulent, cu pereți auriți, candelabra de cristal, covoare persoane, draperii de mătase. Își întreținea metresa și, pentru a-și face intrarea în cele mai bune cercuri budapestane, edita un ziar de cultură și sport, „Fin de Siécle“.

Bărbatul înalt, bine clădit, trăia pe picior mare, ca domnii cei mai bogați ai Budapestei. Dădea mese îmbelșugate și finanța artiștii, lăsând impresia că este un nabab.

Stilul său de viață a atras atenția. În urma unui denunț, sucursala de la Viena a companiei «Thomas Cook and Sons» a fost trimisă să verifice registrele colegilor de la Budapesta. Rezultatul a fost descoperirea unei delapidări masive, comisă de Kövér, în sumă de 35.870 forinți”, spune Andrei Ando.

În urma controlului, avocatul budapestan dr. Wellite Vilmos a fost angajat de compania britanică „Thomas Cook and Sons” să îl acționeze în instanță pe directorul Rétháti Kövér Géza, pentru recuperarea prejudiciului. În cadrul anchetei polițienești, directorul nu a negat infracțiunile care i s-au imputat.

A declarat că fură banii firmei de doi ani, dar că nu îi folosea pentru pasiunile sale costisitoare, ci pentru tratamentul în Egipt al fratelui său vitreg, Beszedits Zoltán, care călătorise de mai multe ori în Africa la cure de soare.

Poliția a dispus arestarea lui Kövér și predarea sa către procuratură, pentru a fi judecat în stare de arest. Se considera că prin conexiunile pe care și le crease prin lume, ca director al firmei de turism britanice, și-ar fi putut face pierdută urma, cu mare ușurință. Cazul bărbatului din Cermei care a delapidat colosul britanic de turism a fost relatat de publicația Magyar Hirlap, de la Budapesta, la data de 1 iunie 1892, în numărul 152 al publicației”, mai adaugă doctorul în istorie din Arad , Andrei Ando.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat