Povestea unui soldat Wagner, capturat de ucraineni „Suntem nimeni și nu avem drepturi”

Povestea unui soldat Wagner, capturat de ucraineni „Suntem nimeni și nu avem drepturi”

Un combatant recrutat de compania militară privată Wagner dintr-o închisoare din Rusia și trimis în prima linie a frontului din Ucraina a vorbit despre strategia de atac a Moscovei și despre pierderile gigantice de vieți omenești într-un interviu acordat pentru „The New York Times”. El a mărturisit totodată și despre modul în care sunt capturați și ținuți prizonierii de către armata ucraineană.

Combatanți Wagner în războiul din Ucraina FOTO Nicole Tung/ The New York Times

Într-o misiune desfășurată în toiul nopții, fostul pușcărial rus ajuns pe frontul din Ucraina a privit îngrozit cum camarazii săi de luptă au fost anihilați de focul inamic. Echipajul său era format din zece foști condamnați și a reușit să avanseze doar câteva zeci de metri, înainte de a fi decimat.

Un combatant pe nume Serghei a fost rănit și a stigat după ajutor, însă nimeni nu l-a ajutat. Opt soldați au murit și doar unul a scăpat înapoi pe liniile rusești. Serghei a fost capturat de ucraineni.

Soldații din prima linie sunt trimiși de comandanții ruși pentru a fi carne de tun într-un asalt. Există două utilizări principale ale recruților în această tactică: „trupe de furtună” care se mișcă în valuri, urmate de luptători ruși mai experimentați și „ținte intenționate”, pentru a se porni focul și, astfel, rușii să poată identifica pozițiile ucrainene, pentru a lovi cu artileria.

Aceștia au devenit o componentă integrantă a strategiei militare a Rusiei, pe măsură ce presează o nouă ofensivă în estul Ucrainei: în mare parte armata cuprinde recrutați neexperimentați și slab pregătiți, fără să se țină cont de rata mare de victime.

Povestea lui Serghei, după ce a fost capturat de ucraineni

„The New York Times” a intervievat, săptămâna trecută, mai mulți prizonieri de război ruși, într-un centru de detenție de lângă Liov, în vestul Ucrainei. De acolo, unii sunt returnați în Rusia în schimburi de prizonieri.

Serghei spune că doar un noroc a făcut ca gloanțele să îl rateze. A rămas întins în întuneric până a fost capturat de ucrainenii care s-au strecurat în zona tampon dintre cele două linii de tranșee.

Aceste ordine au fost comune, așa că pierderile noastre au fost gigantice. Următorul grup urma după o pauză de 15 sau 20 de minute, apoi altul și altul”, își amintește spus Serghei.

Soldații din echipajul lui Serghei au fost recrutați din rândul deținuților periculoși de către compania militară privată cunoscută sub numele de Wagner , ale cărei forțe au fost desfășurate în cea mai mare parte în zona Bahmut. Acolo, au permis liniilor rusești să avanseze încet, tăind drumuri cheie de aprovizionare pentru armata ucraineană.

Săptămâna trecută, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că va pune capăt practicii de a recruta condamnați. Dar armata regulată a Rusiei a început, luna aceasta, să recruteze condamnați în schimbul grațierilor.

Nimeni nu ar putea crede vreodată că ar putea exista așa ceva, a spus Serghei despre tactica folosită de Wagner.

Suntem prizonieri, chiar dacă foști prizonieri. Suntem nimeni și nu avem drepturi”, a mai adăugat el.

Serghei povestește că a lucrat ca tehnician de turnuri de telefonie mobilă într-un oraș din nordul Siberiei, unde locuia cu soția și cei trei copii. În interviu, el a recunoscut că a făcut comerț cu marijuana și metamfetamina, fapte pentru care a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 2020, notează Yahoo News .

În octombrie, el a acceptat o ofertă de a lupta în schimbul grațierii. Aranjamentul, a spus el, nu a fost oferit violatorilor și dependenților de droguri, dar criminalii, hoții și alți prizonieri erau bineveniți.

Desigur, orice persoană normală se teme de moarte. Dar o grațiere de opt ani este valoroasă”, a spus soldatul.

Lupta s-a dovedit însă mult mai periculoasă decât își imaginase. În numai trei zile, pe frontul de la sud de Bahmut, Serghei a servit pentru prima dată ca brancardier, executând prizonieri mutilați și însângerați, într-un semn de prevestire a ceea ce îl aștepta, într-un unui atac. În noaptea de 1 ianuarie, li s-a ordonat să înainteze 500 de metri de-a lungul liniei copacilor, apoi să sape și să aștepte sosirea unui nou val. Un soldat purta o mitralieră ușoară. Ceilalți erau înarmați doar cu puști de asalt și grenade de mână.

Desfășurare masivă de forțe, soldată cu pierderi uriașe de vieți omenești

Unii analiști militari și guverne occidentale au pus la îndoială strategia Rusiei, invocând rate de răniți și uciși de aproximativ 70% în batalioanele cu foști condamnați. Trimiterea pe front a foștilor condamnați este un capitol întunecat într-un război vicios. Russia Behind Bars, un grup pentru drepturile deținuților, a estimat că până la 50.000 de prizonieri ruși au fost recrutați din vara trecută, cei mai mulți fiind trimiși la bătălia pentru Bahmut.

În primele faze ale războiului, armata rusă avea vehicule blindate, artilerie și alte arme grele, dar relativ puțini soldați pe câmpul de luptă. Acum, lucrurile s-au întors: Rusia a adus aproximativ 320.000 de soldați în Ucraina, potrivit agenției de informații militare a Ucrainei. Alți 150.000 sunt în tabere de antrenament, ceea ce înseamnă că există potențialul ca o jumătate de milion de soldați să se alăture ofensivei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante