Precizări ORNISS: Laurenţiu Baranga nu a îndeplinit niciodată calitatea de adjunct al conducătorului acestei instituţii

Precizări ORNISS: Laurenţiu Baranga nu a îndeplinit niciodată calitatea de adjunct al conducătorului acestei instituţii

Laurenţiu Baranga, acuzat de procurori de înşelăciune, fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat, nu a îndeplinit "niciodată şi sub nicio formă" calitatea de adjunct al conducătorului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), se arată într-un comunicat transmis, duminică, de purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Potrivit sursei citate, contractul individual de muncă al lui Laurenţiu Baranga cu ORNISS a fost suspendat în perioada 01.10.2016 - 30.09.2019, iar începând cu data de 01.10.2019, contractul a încetat.

"Deci, practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurenţiu nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS", menţionează sursa citată.

Totodată, ORNISS precizează că, în perioada în care Baranga a activat în cadrul ORNISS, acesta nu a îndeplinit "niciodată şi sub nicio formă", calitatea de adjunct al conducătorului instituţiei.

"ORNISS colaborează cu organele de cercetare penală pentru lămurirea tuturor aspectelor relevante referitoare la activitatea dommnului Baranga Laurenţiu", se mai arată în comunicat.

Laurenţiu Baranga a fost reţinut sâmbătă, după ce poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - IGPR, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziţie la domiciliul său din municipiul Râmnicu Vâlcea.

"Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt", susţine Poliţia Română.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de Baranga de la mai mulţi angajatori.

Laurenţiu Baranga a fost numit la începutul lunii septembrie la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, el demisionând joi din această funcţie.

El şi-a luat diploma de Bacalaureat în anul 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic "Dimitrie Leonid" din Bucureşti, apoi la vârsta de 41 de ani a absolvit Facultatea de Management - Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la vârsta de 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Baranga a urmat cursurile mai multor instituţii de învăţământ, obţinând numeroase titluri şi diplome: mediator, evaluator de competenţe profesionale, studii postuniversitare la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cursant la Colegiul Naţional de Apărare, membru în ARACIS, asistent universitar doctorand şi lector universitar la Universitatea Titu Maiorescu - Facultatea de Ştiinţe Economice, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie - Alexandria.

Judecătoria Sectorului 5 a respins, duminică, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a lui Laurenţiu Baranga şi a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă. AGERPRES/ (AS- editor: Anamaria Constantin, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto:  orniss.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia