Predicatorul Fethullah Gulen susține că nu intenționează să părăsească SUA pentru a evita extrădarea în Turcia

Predicatorul Fethullah Gulen susține că nu intenționează să părăsească SUA pentru a evita extrădarea în Turcia

Fethullah Gulen, predicatorul islamist stabilit în SUA și acuzat de Turcia că s-a aflat în spatele loviturii de stat eșuate de anul trecut, susține că nu intenționează să părăsească SUA și că va accepta să fie extrădat dacă Washingtonul va aproba cererea Ankarei pentru predarea lui, informează agenția de presă Reuters.

Într-un interviu acordat de la proprietatea sale din Pocono Mountains, statul Pennsylvania, Gulen, 79 de ani, a negat acuzațiile guvernului turc din februarie, conform cărora el s-ar pregăti să plece în Canada pentru a evita extrădarea spre Turcia.

'Zvonurile nu sunt deloc adevărate', a declarat el pentru Reuters. 'Dacă SUA vor decide că este potrivit să mă extrădeze, voi pleca (spre Turcia)', a declarat el, așezat într-o sală de conferințe ai cărei pereți erau decorați cu versete din Coran.

Ambasada Turciei de la Washington a refuzat să comenteze ultimele afirmații ale lui Gulen. Casa Albă nu a răspuns deocamdată la solicitările de a comenta aceste declarații și nici oficiali de la Ankara nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii, subliniază Reuters.

Totodată, Fethullah Gulen și-a exprimat speranța că administrația președintelui Donald Trump nu va aproba extrădarea lui, mai ales după demisia fostului consilier pe probleme de securitate Michael Flynn, care a renunțat la post la doar câteva săptămâni după învestirea lui Trump și care a fost acuzat printre altele că ar fi discutat cu ministrul de externe și cu ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan despre extragerea din SUA a lui Gulen și predarea lui Turciei.

De asemenea, Gulen a denunțat consolidarea prerogativelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și controlul exercitat asupra presei, și l-a comparat cu un 'dictator'.

El a solicitat administrației Trump și guvernelor din Europa să facă mai mult pentru a încuraja restaurarea libertăților politice în Turcia.

Gulen pare slăbit în acest interviu, mergând cu dificultate și ținându-l aproape pe medicul care îl îngrijește de mulți ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale