Premierul britanic Theresa May se deplasează la Bruxelles pentru a convinge UE să aprobe amânarea Brexit-ului

Premierul britanic Theresa May se deplasează la Bruxelles pentru a convinge UE să aprobe amânarea Brexit-ului

Premierul britanic Theresa May se deplasează joi la Bruxelles, în marja summitului Consiliului European, pentru a încerca să convingă UE să aprobe amânarea Brexit-ului, solicitată miercuri, transmite EFE.

Se preconizează că reuniunea liderilor comunitari va începe la ora 14:30 GMT, iar la finalul acesteia, în jurul orei 18:00 GMT, şefa guvernului de la Londra, Theresa May, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor susţine o conferinţă de presă comună.

În paralel, liderul opoziţiei britanice, laburistul Jeremy Corbyn , se va afla şi el, joi, la Bruxelles, unde se va întâlni cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, cu secretarul general al Comisiei Europene, germanul Martin Selmayr, şi cu mai mulţi şefi de stat din grupul Celor 27, pentru a discuta despre criza Brexit-ului.

Cu nouă zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, 29 martie, premierul britanic Theresa May le-a cerut miercuri liderilor europeni o amânare până la 30 iunie, cu scopul ca ţara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieşire fără o plasă de siguranţă.

Premierul conservator şi-a afirmat de asemenea intenţia de a prezenta din nou Camerei Comunelor tratatul de retragere încheiat cu Bruxellesul, cu modificări, "cât mai repede posibil", fără a preciza vreo dată. May a dorit să ceară săptămâna aceasta încă o dată un vot al deputaţilor britanici asupra acordului deja respins de două ori, dar preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a spus că guvernul nu poate supune pentru a treia oară votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexit-ul, cu excepţia cazului în care documentul ar fi revizuit substanţial.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat miercuri seară că liderii ţărilor din Uniunea Europeană sunt dispuşi să accepte "o scurtă prelungire " a perioadei care precede Brexit-ul, însă doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii Regatului Unit din UE deja negociat cu premierul Theresa May. Subiectul va fi discutat în cadrul Summitului UE ce are loc joi şi vineri la Bruxelles. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...