Premierul ceh respinge din nou sistemul de cote pentru refugiați cu prilejul vizitei Angelei Merkel

Premierul ceh respinge din nou sistemul de cote pentru refugiați cu prilejul vizitei Angelei Merkel

Prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka și-a exprimat joi din nou obiecțiile la apelurile cancelarului german Angela Merkel ca țara sa să accepte sistemul de cote pentru împărțirea poverii în criza refugiaților, relatează DPA.

"Nu putem susține un sistem care cere cote obligatorii pentru repartiția refugiaților", a spus Sobotka într-o conferință de presă comună cu Angela Merkel la Praga.

"Cred că rămânem în discuții", a spus la rândul ei dna Merkel.

Vizita cancelarului german la Praga are loc în contextul în care șefa guvernului de la Berlin își intensifică eforturile de a elimina diferențele de opinie dintre statele UE înainte de summitul UE de luna viitoare. Cancelarul încearcă să stabilească o poziție comună după votul britanicilor pentru ieșirea din UE.

"Putem face față cu succes deciziei Marii Britanii, dar trebuie să depunem mari eforturi", a spus Merkel. Ea a adăugat că cei 27 de membri ai UE, fără Marea Britanie, au intrat într-o "perioadă de reflecție".

Până la sfârșitul săptămânii, Merkel va avea convorbiri cu 15 șefi de guvern ai unor state membre înainte de summitul UE de la Bratislava, la care Marea Britanie nu va participa.

Merkel a declarat la Praga că pe agenda summitului extraordinar de la Praga din septembrie se vor afla consolidarea economiei UE după Brexit, securitatea internă și externă a UE, dar și politica privind migrația, notează AFP.

"Accentul la summitul de la Bratislava va fi pus pe modul în care ne putem spori forța economică, să creăm mai multe locuri de muncă, să facem ceva pentru tineri și să întărim securitatea externă și internă", a spus cancelarul german.

"Există divergențe de opinie în domeniul repartiției migranților în cadrul UE, dar în multe domenii opiniile noastre sunt același, de exemplu în privința acordului cu Turcia, a protecției frontierelor și a ajutorului în combaterea cauzelor migrației", a adăugat Angela Merkel.

După referendumul din iunie, au apărut divergențe între statele UE în privința gradului de integrare politică și economică pe care ar trebui s-o urmărească blocul comunitar, precum și în privința cedării unor prerogative către statele membre, comentează DPA.

Totuși, cel mai sensibil subiect în cursul turneului lui Merkel în capitalele europene va fi probabil criza refugiaților, care a revenit în prim-planul agendei UE după o serie de atentate teroriste sângeroase comise de solicitanți de azil.

În timpul vizitei sale Praga, Angela Merkel se va întâlni și cu președintele ceh Milos Zeman, care a fost unul dintre cei mai duri critici ai deciziei sale de a deschide frontierele Germaniei pentru primirea refugiaților, caracterizând-o drept "o prostie" și "umanism absurd".

Vineri, șefa guvernul german se va întâlni la Varșovia cu liderii celor patru țări din Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) pentru pregătirea summitului extraordinar de la Bratislava.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 VIDEO Însurat a 4-a oară la 64 de ani, Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”

3 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

4 „Am văzut-o creață și focoasă și am zis hai să văd ce e de ea”

5 ULTIMA ORĂ Priviți, hărțile prezentate de Ministerul rus al Apărării arată retrageri rapide în estul și sudul Ucrainei