Premierul francez anunță reforma pensiilor ocolind votul parlamentar. Liderii de sindicat din Franța au cerut noi demonstrații în urma anunțului lui Borne

Premierul francez anunță reforma pensiilor ocolind votul parlamentar. Liderii de sindicat din Franța au cerut noi demonstrații în urma anunțului lui Borne

Elisabeth Borne consideră că această reformă este absdolut necesară.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne. Foto: EPA-EFE

UPDATE 22.35 Forţele de ordine au intervenit joi seara la Paris, nu departe de parlament, în Place de la Concorde, unde mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, relatează AFP, preluat de AGERPRES. Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, forţele de ordine au acţionat, în special cu tunuri cu apă, după o încercare de apropiere de situl Obeliscului Luxor, din centrul Place de la Concorde.

Recurgerea la procedura adoptării unui proiect de lege propus de guvern pentru a schimba sistemul de pensii, ocolind un vot în Parlament are toate şansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor din opoziţia de stânga, care consideră reforma injustă şi nenecesară.

ȘTIRE INIȚIALĂ Premierul francez Elisabeth Borne a anunțat adoptarea unui proiect de lege propus de guvern pentru a schimba sistemul de pensii, ocolind un vot în Parlament. Ea a făcut declarația corespunzătoare joi, vorbind cu deputații Adunării Naționale (camera inferioară a parlamentului).

Nu putem risca un compromis la care se ajunge între comisiile parlamentare. Nu putem paria pe viitorul sistemului de pensii, această reformă este necesară", a spus ea. „În conformitate cu paragraful 3 al articolului 49 din constituția noastră, guvernul meu își asumă responsabilitatea pentru întreg proiectul de lege privind finanțarea asigurărilor sociale 2023, modificat de comisia de coordonare, depus la Adunarea Națională”.

Borne a spus că propunerile deputaților nu sunt un compromis, ci „direct opusul său”. Ea a menționat că nu este pregătită să sacrifice progresele realizate în urma ședinței comisiei parlamentare mixte a Adunării Naționale și a Senatului (camera superioară a parlamentului). În același timp, premierul și-a subliniat angajamentul față de democrația parlamentară și și-a anunțat disponibilitatea de a se confrunta cu „unul sau mai multe voturi de încredere în guvern”.

Începutul discursului șefului guvernului a fost amânat de mai multe ori: mai întâi, membrii Cabinetului de Miniștri au zăbovit la o ședință a Consiliului de Miniștri cu președintele Emmanuel Macron, apoi deputații partidelor politice de stânga au perturbat începutul de dezbatere privind reforma pensiilor prin intonarea imnului național. Unii dintre ei au continuat să cânte imnul chiar și după începerea discursului, în timp ce alții au strigat lozinci și au cerut demisia guvernului.

Votul în Adunarea Naţională trebuia să încheie mai multe zile de dezbatere asupra proiectului de lege propus de guvern privind schimbările în sistemul de pensii al republicii. În special, noua lege prevede o creștere a vârstei de pensionare la 64 de ani și elimină o serie de regimuri de pensii preferențiale. Joi dimineață, Senatul francez a adoptat versiunea finală a proiectului de lege cu majoritate de voturi.

Liderii de sindicat din Franța au cerut noi demonstrații în urma anunțului lui Borne, iar o mulțime mare de protestatari pașnici s-au adunat în Place de la Concorde din Paris.

Apelând la [articolul constituțional] 49.3, guvernul demonstrează că nu are o majoritate care să aprobe amânarea cu doi ani a vârstei legale de pensionare”, a scris pe Twitter Laurent Berger, șeful CFDT, unul dintre sindicatele care conduc protestele.

Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, a cerut și el la mai multe greve și proteste, potrivit afiliatului postului BFMTV, afiliat la CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia