Premierul francez Edouard Philippe și doi miniștri au fost excluși din partidul Republicanii

Premierul francez Edouard Philippe și doi miniștri au fost excluși din partidul Republicanii

Noul premier francez, Edouard Philippe, împreună cu ministrul său al economiei, Bruno Le Maire, și cu cel de finanțe, Gérald Darmanin, au fost excluși miercuri din partidul de dreapta Republicanii, condus de fostul președinte Nicolas Sarkozy, informează AFP.

Formațiunea Republicanii a difuzat un comunicat în care îi acuză pe acești trei politicieni că, în loc să-și susțină propriul partid, prin acceptarea intrării în guvern au ales să-l sprijine pe cel al fostului ministru socialist, Emmanuel Macron, repoziționat la centru și devenit președinte al Franței. Prin urmare, ei ''nu mai fac parte din (partidul) Republicanii'', se precizează în nota semnată de secretarul general al partidului, Bernard Accoyer.

Acesta din urmă subliniază că în acest moment Franța ''are nevoie mai mult ca niciodată de coerență și claritate'' și îi reproșează noului lider de la Elysee că, înaintea scrutinului legislativ din 8 iunie, alimentează ambiguitatea și confuzia încercând ''să reducă dezbaterea democratică la alternativa dintre candidații săi și extreme''.

Miercuri a fost anunțată echipa guvernamentală a premierului Edouard Philippe , din care fac parte politicieni de toate orientările, de la stânga la dreapta și inclusiv nume noi în politică.

La începutul săptămânii, Edouard Philippe și alți circa 20 de reprezentanți de marcă ai formațiunii Republicanii au cerut acestui partid să răspundă pozitiv ''mâinii întinse'' de noul șef al statului prin numirea unui premier de dreapta.

Emmanuel Macron a primit încă dinaintea turului doi al scrutinului prezidențial susținerea unor politicieni de toate orientările, numărul lor crescând după terminarea alegerilor. Printre ei se remarcă și recentul premier socialist căzut în dizgrație, Manuel Valls, care s-a pus la dispoziția lui Macron, fostul său subaltern și de asemenea rival în guvern.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 VIDEO Însurat a 4-a oară la 64 de ani, Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”

3 „Am văzut-o creață și focoasă și am zis hai să văd ce e de ea”

4 ULTIMA ORĂ Priviți, hărțile prezentate de Ministerul rus al Apărării arată retrageri rapide în estul și sudul Ucrainei

5 VIDEO Lupte crâncene în Herson / Soldații ucraineni încearcă să scape cu un Humvee după ce sunt surprinși de ruși