Premierul francez Edouard Philippe și doi miniștri au fost excluși din partidul Republicanii

Premierul francez Edouard Philippe și doi miniștri au fost excluși din partidul Republicanii

Noul premier francez, Edouard Philippe, împreună cu ministrul său al economiei, Bruno Le Maire, și cu cel de finanțe, Gérald Darmanin, au fost excluși miercuri din partidul de dreapta Republicanii, condus de fostul președinte Nicolas Sarkozy, informează AFP.

Formațiunea Republicanii a difuzat un comunicat în care îi acuză pe acești trei politicieni că, în loc să-și susțină propriul partid, prin acceptarea intrării în guvern au ales să-l sprijine pe cel al fostului ministru socialist, Emmanuel Macron, repoziționat la centru și devenit președinte al Franței. Prin urmare, ei ''nu mai fac parte din (partidul) Republicanii'', se precizează în nota semnată de secretarul general al partidului, Bernard Accoyer.

Acesta din urmă subliniază că în acest moment Franța ''are nevoie mai mult ca niciodată de coerență și claritate'' și îi reproșează noului lider de la Elysee că, înaintea scrutinului legislativ din 8 iunie, alimentează ambiguitatea și confuzia încercând ''să reducă dezbaterea democratică la alternativa dintre candidații săi și extreme''.

Miercuri a fost anunțată echipa guvernamentală a premierului Edouard Philippe, din care fac parte politicieni de toate orientările, de la stânga la dreapta și inclusiv nume noi în politică.

La începutul săptămânii, Edouard Philippe și alți circa 20 de reprezentanți de marcă ai formațiunii Republicanii au cerut acestui partid să răspundă pozitiv ''mâinii întinse'' de noul șef al statului prin numirea unui premier de dreapta.

Emmanuel Macron a primit încă dinaintea turului doi al scrutinului prezidențial susținerea unor politicieni de toate orientările, numărul lor crescând după terminarea alegerilor. Printre ei se remarcă și recentul premier socialist căzut în dizgrație, Manuel Valls, care s-a pus la dispoziția lui Macron, fostul său subaltern și de asemenea rival în guvern.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 Cristian Adomniței, condamnat la 3 ani și 2 luni închisoare cu executare / Acest jeg a fost unul dintre „zeii US…

4 Vremea potăilor / După ce l-a pupat în cur pe șeful Transgaz, Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns…

5 Membru USR, revoltat / Suntem un partid de farisei. Nu vreau să trăiesc in minciună