Premierul georgian denunţă o „conspiraţie” pentru a destabiliza situația în țară

Premierul georgian denunţă o „conspiraţie” pentru a destabiliza situația în țară

Prim-ministrul georgian Irakli Garibaşvili a denunţat vineri o "conspiraţie" împotriva ţării sale cu scopul de a o face să repete soarta Ucrainei şi să deschidă un al doilea front pentru Rusia în Caucazul de Sud, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Ar fi vorba de un aşa-numit plan de "ucrainizare" a ţării şi transformarea Georgiei într-un "al doilea poligon şi un al doilea front" de luptă.

"Aş dori să reamintesc tuturor că ţara noastră nu este membră a Uniunii Europene sau a NATO şi nu avem nicio garanţie de securitate", a declarat Garibaşvili în parlament, unde a fost invitat de opoziţie pentru a răspunde la întrebări privind securitatea ţării, care se scufundă într-o nouă criză politică.

Premierul a menționat că 20% din teritoriul ţării "este ocupat de puterea nucleară numărul unu", referindu-se la pierderea controlului asupra regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, care au fost recunoscute de Rusia ca state independente cu 15 ani în urmă.

În discursul său, Garibaşvili s-a referit la o aşa-zisă "coloană a cincea" în Georgia, care ar încerca să destabilizeze situaţia.

Proteste de amploare au avut loc la începutul lunii martie în Georgia după adoptarea în prima lectură a legii privind agenţii străin i, calificată de opoziţie "legea rusă" din cauza asemănării sale cu o lege rusă similară.

La manifestaţiile de la Tbilisi au luat parte şi susţinători ai fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, încarcerat în ţară pentru abuz de putere şi a cărui eliberare din motive de sănătate a fost cerută de HRW şi Amnesty International, scrie Agerpres.

În faţa presiunii publice, guvernul georgian a fost forţat să abroge legea, care a fost criticată şi de mai multe ţări occidentale.

Zelenski, acuzat de imixtiune în politica internă a Georgiei

În urmă cu două săptămâni premierul georgian Irakli Garibaşvili îl acuza pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de imixtiune în politica internă a Georgiei prin comentariile cu privire la protestele desfăşurate la Tbilisi.

„Când o persoană care este în război (...) răspunde acţiunilor distructive a câtorva mii de persoane aici în Georgia, aceasta este o dovadă directă că această persoană este implicată, motivată să facă să se întâmple şi aici ceva, o schimbare”, spunea premierul Garibaşvili, referindu-se la Volodimir Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe „valoarea” asta o fi întrebat-o vreodată Fiscul cum justifică luxul impertinent în care trăiește?

2 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

3 Omul ăsta știe când spune ce spune despre Ciolacu...

4 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

5 VIDEO Dramoletă la Găești, cu o femeie amendată după ce și-a prins soțul cu amanta în mașină