Premierul slovac spune că un compromis privind numirile în posturile-cheie din UE este probabil marţi

Premierul slovac spune că un compromis privind numirile în posturile-cheie din UE este probabil marţi

Premierul slovac Peter Pellegrini a declarat luni că a văzut lumina de la capătul tunelului în discuţiile maraton de la summitul UE pentru alegerea noilor şefi ai instituţiilor europene şi că este probabil să se ajungă marţi la un compromis, relatează Reuters.

"Se pare că toate părţile au înţeles că lucrul de care este nevoie este să se vină cu un nou set de posibile nominalizări, un nou set de combinaţii", a declarat Pellegrini presei la bordul avionului cu care revenea în Slovacia de la summitul extraordinar al UE.

"Cred că, având în vedere cum am plecat astăzi şi ce opinii au părţile, se pare că vom putea să reuşim mâine şi să propunem variante pentru ocuparea posturilor-cheie ale Uniunii Europene", a spus el.

Liderii UE au suspendat luni summitul extraordinar început duminică după ce au eşuat, în urma a peste 20 de ore de discuţii, să ajungă la un compromis privind numirea noilor şefi ai instituţiilor europene, în principal din cauza diviziunilor privind persoana care ar urma să preia preşedinţia Comisiei Europene.

Summitul UE va fi reluat marţi, la ora locală 11:00 (09:00 GMT), a anunţat luni pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Slovacia face parte din Grupul de la Vişegrad, alături de Cehia, Polonia şi Ungaria, state ai căror premieri au criticat propunerea lui Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei, ultima variantă propusă de Donald Tusk, după ce Manfred Weber a anunţat că renunţă la candidatura sa. Premierul slovac nu a exprimat însă o astfel de opinie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...