Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat pentru un opozant belarus și două organizații de apărare a drepturilor omului

Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat pentru un opozant belarus și două organizații de apărare a drepturilor omului

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat opozantului belarus Ales Bialiațki și pentru două organizații care militează pentru apărarea drepturilor omului, și anume Memorial din Rusia și Center for Civil Liberties din Ucraina.

Berit Reiss-Andersen, șefa Comitetului Nobel, anunță Premiul Nobel pentru Pace 2022 FOTO EPA-EFE

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Center for Civil Liberties sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cei trei laureați sunt recompensați pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel, citat de agențiile internaționale de presă.

„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina”, a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.

„Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor”, a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivația sa, potrivit Agerpres.

„Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie”, se mai arată în motivaţie.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat jurnalistului rus Dmitri Muratov și jurnalistei filipineze Maria Ressa.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

4 Lucruri mai puțin știute despre Diana Șucu, nevasta de miliardari

5 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…