Președinta Ungariei, la Șumuleu Ciuc: „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!“ VIDEO

Președinta Ungariei, la Șumuleu Ciuc: „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!“ VIDEO

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj controversat de la Șumuleu Ciuc (Harghita), locul unde s-au întâlnit sute de mii de etnici maghiari, la pelerinajul de Rusaliile catolice.

Președinta Ungariei a fost la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. FOTO: Arhiva personală

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, a postat sâmbătă, 27 mai 2023, pe Facebook, președinta Ungariei, Katalin Novák.

Postarea este însoțită de un clip în care sunt prezentate imagini de la pelerinajul de Rusaliile catologice de la Șumuleu Ciuc, la care au participat câteva sute de mii de etnici maghiari din România și Ungaria.

Postarea a avut peste 200 de comentarii. Dacă unii internauți au felicitat-o, alții i-au criticat atitudinea.

„Ce sentiment emoționant când câteva sute de mii de oameni îl roagă pe Dumnezeu să nu lase Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, a comentat Eva.

Ibolya a atras atenția că citatul a fost preluat de presa din România și „din nou incită împotriva ungurilor!!!” și i-a reproșat președintei că „pune paie pe foc”.

„Transilvania? Hai că le merge bine față de noi! Ar trebui să ne rugăm pentru Patria Mamă, că suntem într-o mare c...!” - i-a transmis Maria Varga referindu-se la maghiarii din Ungaria.

„Dacă te rogi lui Dumnezeu să recâștige Transilvania - „Dumnezeul meu, nu ne lăsa să pierdem Transilvania" - să știi că Dumnezeu nu este reformat și nici ungur, el este Dumnezeu! De ce nu ne putem ruga și pentru Vojvodina sau „Ungaria de Sus”?! Sau vreți Transilvania cu ceva peste 1 milion de secui și unguri și o minoritate de peste 5 milioane de români?! Așa atrageți URA întregului popor roman, voi și liderii care mai gandesc așa!!!”, a comentat Elias.

„Doamna Președinte, este deja pierdută pentru noi!”, a comentat Erőss Lehel.

La postare au lăsat comentarii și câțiva români. „Transilvania este a noastră, a României! Dumnezeu ne-a dat o nouă, poporului român!”, a punctat Daniel.

Aproximativ 300.000 de participanți la pelerinaj

Aproximativ 300.000 de persoane, printre care se numără şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin, au participat, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice , de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita.

Grupurile de pelerini au început să se îndrepte încă de la primele ore ale dimineţii spre locul procesiunii, şi anume altarul în aer liber amenajat în şaua dintre dealul Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic.

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi nu folosesc ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci urcă spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi Drumul Crucii, care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota, a transmis Agerpres.

La pelerinajul de la Şumuleu Ciuc vin catolici din întreaga lume, în majoritate de limbă maghiară, organizatorii precizând că şi-au anunţat prezenţa persoane inclusiv din Australia sau SUA, dar şi din întreaga Europă, cu precădere din Ungaria.

Pelerinajul este şi un prilej ca familiile să se reunească, mulţi dintre cei plecaţi în străinătate venind acasă.

Şi în acest an, peste două mii de persoane din Ungaria au venit la Miercurea-Ciuc cu trenuri de pelerinaj, în unele localităţi din România fiind întâmpinate de reprezentanţi ai comunităţii maghiare.

De asemenea, mulţi pelerini vin pe jos, unii de la sute de kilometri distanţă, iar alţii au ajuns călare, pelerinajul ecvestru devenind, în ultimii ani, o tradiţie. Atât pelerinii care vin călare, cât şi cei care parcurg distanţa pe jos aduc cu ei panglici pe care sunt scrise rugăciunile celor care, din diferite motive, nu au putut participa la procesiune.

Reguli de pelerinaj: politicienii nu vor rosti discursuri

Printre pelerini s-a aflat şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin , care a fost aşteptată să parcurgă traseul către locul procesiunii alături de cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini.

La eveniment era aşteptat şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, acesta participând în fiecare an la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.

Potrivit regulilor instituite de Ordinul Franciscanilor, niciun om politic nu va rosti discursuri, pentru a se evita, în acest fel, ca evenimentul să capete alte conotaţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?