Președintele american Barack Obama, ținta unor critici fără precedent în Arabia Saudită

Președintele american Barack Obama, ținta unor critici fără precedent în Arabia Saudită

Declarațiile prea puțin diplomatice ale președintelui american Barack Obama privind Arabia Saudită, aliat istoric al Statelor Unite, au provocat critici fără precedent la Riad și ar putea umbri vizita șefului statului american de luna viitoare, estimează experți, relatează AFP.

Această furtună de reacții negative survine după publicarea unui amplu articol în revista americană The Atlantic care detaliază doctrina diplomatică a președintelui Obama și include critici la adresa regatului saudit, cu care Washingtonul are 'o relație specială' de peste 71 de ani.

Barack Obama le reproșează saudiților că ar fi încercat să influențeze alte țări musulmane, în special Indonezia, exportând 'wahhabismul', versiunea lor asupra islamului.

În opinia președintelui american, regatul sunnit trebuie să 'împartă' Orientul Mijlociu cu Iranul șiit, rivalitatea dintre cele două țări conducând la războaie și provocând haos în special în Siria, Irak și Yemen.

Furioși, comentatori saudiți au reacționat ferm, în primul rând, fostul șef al serviciilor de informații, prințul Turki Al-Faisal, un membru al familiei regale care a deținut de asemenea funcția de ambasador la Washington.

'Ne-ați acuzat de instigare la conflicte confesionale în Siria, Yemen și Irak', a scris Turki Al-Faisal într-un articol publicat săptămâna trecută în presa din Arabia Saudită. 'Ați mai lansat o insultă și ne-ați cerut să ne înțelegem cu Iranul, o țară despre care ați afirmat (până acum) că susține terorismul', a adăugat el.

Editorialistul saudit Abdel Rahmane al-Rached a scris în legătură cu această chestiune o serie de articole în cotidianul Asharq Al-Awsat.

El a afirmat că 'sinceritatea lui Obama a provocat nemulțumirea prietenilor săi, nu numai pe cea a Arabiei Saudite, ci de asemenea pe cea a Marii Britanii, Turciei și Israelului', toate menționate de The Atlantic ca subiecte de nemulțumire și dezamăgire pentru președintele american.

Este vorba despre 'lovituri directe', a estimat Rached în legătură cu criticile la adresa acestor țări.

Barack Obama s-a declarat 'mândru' de decizia sa de a nu interveni militar în Siria, chiar dacă l-a avertizat pe președintele Bashar al-Assad că utilizarea armelor chimice încalcă 'linia roșie'.

În opinia editorialistului saudit, această schimbare 'a devenit cel mai bun exemplu al pierderii credibilității Statelor Unite'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 VIDEO Una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe frontul din Ucraina. Bineînțeles, rușii sunt la „primire”...