Președintele CA al Carpatica Asig ar fi mințit când a spus că nu cunoaște firma deputatului Gurzău

Președintele CA al Carpatica Asig ar fi mințit când a spus că nu cunoaște firma deputatului Gurzău

Angela Toncescu, președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig, ar fi mințit în fața anchetatorilor când le-a spus că nu avea cunoștință că societatea cu care compania a încheiat un contract de call-center este, de fapt, a concubinei deputatului Adrian Gurzău, potrivit documentelor din dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Cu ocazia audierii, precizează sursa citată, Angela Toncescu a dat o declarație nesinceră, afirmând în mod neadevărat că: "până la momentul prezentei audieri, nu am știut niciodată că societatea are ca administrator legal pe Cecilia Petrovan și nici nu am știut că aceasta ar fi fost concubina lui Adrian Gurzău. Adrian Gurzău nu a intervenit niciodată pentru încheierea acestui contract (...)".

Declarația acesteia a fost, însă, contrazisă în totalitate de cea dată de directorul general adjunct al Carpatica Asig, care a precizat că, în luna septembrie 2015, a asistat la o întâlnire care a avut loc în orașul Sibiu, prilej cu care a avut loc o discuție între Angela Toncescu, Adrian Gurzău și concubina acestuia, Cecilia Petrovan, arătând că: "Alegerea firmei concubinei lui Adrian Gurzău ca societate câștigătoare s-a făcut și prin prisma aprecierilor doamnei Angela Toncescu, o persoană cu experiență în domeniul asigurărilor, mult mai mare decât a mea, eu venind din domeniul bancar", le-a spus directorul adjunct anchetatorilor.

De asemenea, audiat de anchetatori, Liviu Andrei Stoicescu, directorul general al Carpatica Asig, ar fi confirmat parțial situația de fapt, arătând că a fost contactat telefonic, din nou, de către Adrian Gurzău, care i-ar fi solicitat o întâlnire pentru încheierea unui contract pentru serviciu de call-center.

"Am tras concluzia că, întrucât atunci când veneam împreună cu Angela Toncescu, Adrian Gurzău întâi o suna pe aceasta și pentru că nu îi răspundea mă suna pe telefonul meu, exista o legătură mai veche între Adrian Gurzău și Angela Toncescu", le-ar fi spus Stoicescu anchetatorilor.

Ulterior, mai spune acesta, Adrian Gurzău ar fi venit de mai multe ori la Sibiu însoțit de o doamnă pe care a prezentat-o ca fiind prietena sa, Cecilia Petrovan, și de încă două persoane din partea tehnică a societății.

De altfel, procurorii susțin că, deși societatea condusă de concubina deputatului a obținut cel mai mic punctaj din cele șapte oferte primite de Comisia de selectare și evaluare a serviciului externalizat de call-center, constituită în cadrul Carpatica Asig, pretinzând cel mai mare preț lunar pentru serviciile oferite (12.000 euro + TVA în raport cu următorul clasat, care a pretins 6.500 de euro + TVA), firma a fost desemnată ca societate câștigătoare.

Mai mult, audiată în calitate de martor, persoana desemnată cu supervizarea activității de call-center le-ar fi spus anchetatorilor că a constatat că societatea avea oferta cea mai mare, însă, în ciuda acestei constatări, i-ar fi fost impus, de către directorul general adjunct al Carpatica Asig, să întocmească un referat în care să facă mențiunea nereală că societatea îndeplinește toate criteriile de eligibilitate. Conform declarației martorei, aceasta s-a opus, context în care directorul adjunct i-ar fi replicat: "s-a furat foarte mult din Carpatica și nimeni nu ne poate impune să alegem cea mai mică ofertă, atât timp cât noi dorim cele mai bune servicii".

Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie 2015 — 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru și, începând cu data de 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator și SC Carpatica Asig SA.

Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 și avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relații cu clienții, info-line, contact center vânzare și marketing, pe o durată minimă de cinci ani.

"Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună. Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute", susțin procurorii.

În schimbul acestor promisiuni și încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta ar fi constat în influențarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.

"Totodată, deputatul Adrian Gurzău, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deși, prin adresa Direcției de supraveghere și control — Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a SC Carpatica Asig SA", mai spun procurorii.

În același dosar, instanța supremă a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare a trei inculpați, Angela Toncescu, Ion Sorin Tatu și Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, cea care a ocupat funcția de procuror șef adjunct al DIICOT.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

3 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

4 Așa o fi?

5 O dare în gât profi...