Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, a decedat după ce a fost rănit în lupte împotriva rebelilor

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, a decedat după ce a fost rănit în lupte împotriva rebelilor

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, la putere de 30 de ani, a decedat marţi după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul ţării, la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea de stat, informează AFP.

"Preşedintele republicii, şeful statului, şeful suprem al armatei, Idriss Deby Itno, şi-a dat ultima suflare apărând integritatea teritorială pe câmpul de luptă. Cu profundă tristeţe anunţăm poporul ciadian că mareşalul Ciadului a decedat marţea aceasta, 20 aprilie 2021", a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad.

Acesta a mai anunţat că alegeri "libere şi democratice" vor fi organizate în Ciad la finalul unei "perioade tranziţie" de 18 luni, ce va fi condusă de un consiliu militar prezidat de fiul şefului statului.

"Consiliul Militar de Tranziţie (CMT)'', prezidat de generalul Mahamat Idriss Deby, 37 de ani, fiul preşedintelui defunct, ''garantează independenţa naţională, integritatea teritorială, unitatea naţională, respectarea tratatelor şi acordurilor internaţionale şi asigură tranziţia pentru o durată de 18 luni", a anunţat la televiziunea de stat purtătorul de cuvânt al armatei ciadiene într-o declaraţie semnată de noul lider al regimului.

"Noi instituţii republicane vor fi înfiinţate la finalul tranziţiei, prin organizarea de alegeri libere, democratice şi transparente", se mai spune în declaraţie.

A fost instaurată o interdicţie de circulaţie, iar frontierele terestre şi aeriene ale Ciadului au fost închise.

Idriss Deby Itno, 68 de ani, militar de carieră care a ajuns la putere în 1990 în urma unei lovituri de stat şi care a fost promovat în rangul de mareşal în august anul trecut, tocmai fusese reales pentru un mandat de 6 ani cu 79,32% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor provizorii anunţate luni seara de instanţa electorală naţională.

Miniştri şi ofiţeri de rang înalt au anunţat luni că şeful statului s-a deplasat sâmbătă şi duminică pe front, unde armata sa luptă împotriva unor rebeli care au lansat o ofensivă de la baze aeriene din Libia în ziua scrutinului, pe 11 aprilie.

Rebelii, pe care armata asigură că i-a înfrânt în lupte, au afirmat într-un comunicat că Deby a fost rănit, însă informaţia nu era confirmată din sursă oficială.

Regimul lui Idriss Deby era considerat de Occident, în special de Franţa, fostă putere colonială, un partener esenţial în războiul împotriva jihadiştilor în Sahel. Ciadul, înconjurat de state eşuate precum Libia, Sudan şi Republica Centrafricană, contribuie cu soldaţi şi armament în acest conflict.

Armata ciadiană furnizează de asemenea Căştilor Albastre ale ONU în Mali unul din principalele lor contingente şi este considerată cea mai experimentată din forţa comună a G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad).

Istoria Ciadului independent cunoaşte mai multe episoade de rebeliuni armate provenite din Nord, din Sudanul sau Libia vecine. În februarie 2019, veniţi din Libia în încercarea de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Idriss Deby Itno, rebelii au fost opriţi de bombardamente franceze la cererea N'Djamena.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”