Preşedintele Comitetului olimpic japonez, acuzat de corupţie, a demisionat din funcţia de membru al CIO

Preşedintele Comitetului olimpic japonez (JOC), Tsunekazu Takeda, aflat în prezent sub investigaţie în Franţa, sub acuzaţia de luare de mită în legătură cu atribuirea JO 2020, a demisionat din funcţia de membru al Comitetului Internaţional Olimpic, a anunţat această organizaţie, citată de agenţia Kyodo.

Demisia lui Takeda, care va renunţa şi la conducerea JOC la finalul actualului său mandat, în luna iunie, a fost acceptată de Comitetul Executiv al CIO. Oficialul nipon era membru al CIO din anul 2012.

Tsunekazu Takeda (71 ani), personajul-cheie în obţinerea organizării Jocurilor Olimpice de vară din 2020 de către oraşul Tokyo, conduce instanţa olimpică japoneză din 2001. El spera iniţial să poată rămâne în post până la JO 2020, însă punerea lui sub acuzare de către anchetatorii francezi l-a constrâns să-şi revizuiască planurile.

Takeda este acuzat de justiţia franceză că a autorizat două plăţi suspecte, în iulie şi octombrie 2013, pentru a obţine "voturi favorabile din partea membrilor Comitetului Internaţional Olimpic", cu ocazia atribuirii JO de la Tokyo, pe 7 septembrie 2013.

Cele două plăţi, în valoare de 2,8 milioane dolari singaporezi (1,8 milioane euro la cursul actual), au ajuns în contul unei societăţi complet necunoscute, Black Tidings, sub titlul "Tokyo 2020 Olympic Game Bid", oficial pentru remunerarea operaţiunilor consiliului.

Această firmă, însă, este apropiată de Papa Massata Diack, fiul fostului preşedinte al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), Lamine Diack, aflat în centrul mai multor anchete pentru corupţie în sport.

Takeda, care a negat că ar fi acţionat ilegal, a oferit versiunea sa anchetatorilor, pe 10 decembrie 2018, în cadrul unei audieri la Paris, în cadrul căreia a fost informat în legătură cu punerea sa sub acuzare.

Plecarea sa din cadrul CIO lasă Japonia cu un singur membru în forul olimpic mondial, Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
AGERPRES (AS-autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!