Președintele convoacă Refendumul! „Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România!”

Președintele convoacă Refendumul! „Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România!”

Președintele convoacă Refendumul! „Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România! Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor.”

Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac la adresa PSD, subliniind că acest partid a fost cel mai mult timp la guvernare în ultimii 30 de ani și că din cauza lui România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine. Președintele a adăugat, la Gala Premiilor Tineretului Național Liberal (TNL) „Mircea Ionescu-Quintus”, că românii au posibilitatea acum să arate că nu mai merge așa și a precizat că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum, pe care și-l dorește foarte bine organizat, foarte bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și partidele de bună credință.

„Am avut în a doua parte a secolului XX dictatura comunistă, decenii de dictatură de un tip foarte dur. Elitele României au fost întemnițate, mulți politicieni, mulți liberali au murit în închisorile comuniste. Mulți români care au avut curajul să spună că vor democrație au fost închiși, mulți au murit în temnițele comuniste”, a amintit președintele.

Klaus Iohannis a precizat că avem o Constituție care reglementează mersul lucrurilor în România.

„Această Constituție, ca și noi toți din sala asta, pornește de la premisa că cei aleși să conducă statul, instituțiile, partidele sunt bine intenționați, sunt oameni de bună credință care vor să se implice pentru rezolvarea problemelor României. Se presupune că sunt oameni care sunt buni români, sunt patrioți, vor ca României și românilor să le meargă mai bine. Se presupune că oamenii care ajung în funcții importante în politică, în instituții sunt oameni care vor să funcționeze bine aceste instituții. Întreaga arhitectură a statului se bazează pe premisa de bună credință, bunăvoință și colaborare loială între instituții și, dacă este așa, atunci lucrurile funcționează bine. Dar dacă nu este așa? Atunci însăși baza democrației, chiar baza democrației este în pericol. Dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasupra interesului partidului și dacă acel partid ajunge la guvernare și pune interesul propriu și interesul liderului partidului deasupra interesele românilor, deasupra intereselor României? Și dacă acel partid și acel guvern încep să strice temeliile statului, încep să modifice legile justiției pentru a-și albi propriile dosare? Dacă inventează noi și noi metode, nemaiauzite, nemaivăzute pentru a controla toate pârghiile din economie? dacă au un dublu discurs, spun una, fac alta? Dacă pun tot timpul interesul propriu deasupra interesului propriu? Atunci? Atunci, dragii mei, suntem în situația în care suntem acum și problema se numește PSD”, a afirmat președintele Iohannis.

 
El a spus că în 2016 oamenii au mers la vot cu bună credință, au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva, PSD s-a apucat din primul moment să modifice legile justiției, „pentru a-și apăra proprii corupți și proprii condamnați penal”.

„Întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept și a democrației din România. De asta, dragii mei, am ajuns în situația în care ne aflăm acum, să căutăm garanții pentru democrația din România și bine facem, fiindcă ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem ar fi să renunțăm. Noi nu renunțăm! Noi luptăm pentru România! Noi garantăm România!”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România!”, a subliniat Iohannis.

Președintele a spus din nou că „guvernarea pesedistă a eșuat”, precizând că nu se referă doar la actualul guvern, pe care l-a numit „un accident al democrației”, ci la întreaga guvernare pesedistă.

„Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor”, a afirmat Iohannis.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai negru scenariu pentru România...

2 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

3 Un caz „special”...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO