Preşedintele Donald Trump îl nominalizează la Curtea Supremă a SUA pe judecătorul conservator Brett Kavanaugh

Preşedintele Donald Trump îl nominalizează la Curtea Supremă a SUA pe judecătorul conservator Brett Kavanaugh

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a nominalizat luni pe judecătorul Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, informează Reuters. Numirea trebuie aprobată de Senat, unde Partidul Republican al preşedintelui deţine majoritatea.


Foto: (c) Leah Millis / REUTERS


Kavanaugh, judecător la o curte de apel federală, în vârstă de 53 de ani, este cunoscut pentru orientarea sa conservatoare. Având în vedere vârsta sa şi faptul că numirile la Curtea Supremă a SUA sunt pe viaţă, el şi-ar putea pune amprenta asupra instanţei supreme americane timp de decenii.

Foto: (c) Jim Bourg / REUTERS


Magistratul ales de Trump urmează să îl înlocuiască pe judecătorul Anthony Kennedy, de asemenea conservator, care şi-a anunţat luna trecută retragerea, la vârsta de 81 de ani.


Foto: (c) Jim Bourg / REUTERS


Preşedintele şi-a făcut cunoscută decizia la ora locală 21.00, de maximă audienţă la televiziunile de pe coasta de est a Statelor Unite, aşa cum anunţase presa în cursul dimineţii. Se ştia deja că el va alege unul din patru candidaţi, ceilalţi trei fiind tot judecători de curte de apel federală - Thomas Hardiman, Raymond Kethledge şi Amy Coney Barrett.


Foto: (c) File Photos / REUTERS


Brett Kavanaugh a mai obţinut o dată aprobarea Senatului SUA, după ce a fost desemnat în 2003 de preşedintele de atunci, George W. Bush, la Curtea de Apel a circuitului din Districtul Columbia. Votul în favoarea sa a venit însă abia după trei ani, deoarece unii reprezentanţi ai Partidului Democrat l-au acuzat de partizanat excesiv. Anterior numirii, el a ocupat o funcţie înaltă la Casa Albă, iar şi mai înainte, în echipa procurorului Kenneth Starr, care a furnizat probe în sprijinul efortului republicanilor de a-l suspenda pe preşedintele Bill Clinton. În 2009, Kavanaugh şi-a schimbat poziţia faţă de ancheta lui Starr, susţinând că preşedinţii americani ar trebui să aibă imunitate faţă de procesele civile şi penale şi să nu poată fi anchetaţi în timpul mandatului.


Foto: (c) Jim Bourg / REUTERS


Kavanaugh este al doilea judecător la Curtea Supremă nominalizat de Trump. Anul trecut, preşedintele l-a desemnat pe Neil Gorsuch, care între timp a fost acceptat de Senat şi s-a dovedit unul din cei mai conservatori magistraţi; judecătorii liberali au ajuns astfel în minoritate în cea mai înaltă instanţă din SUA. În 2016, Senatul cu majoritate republicană a refuzat să ia în considerare propunerea preşedintelui democrat, Barack Obama, aflat la final de mandat, pentru înlocuirea judecătorului conservator Antonin Scalia după decesul acestuia. Obama îl nominalizase pe Merrick Garland, considerat un liberal moderat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”