Preşedintele Erdogan deplânge ''tăcerea'' SUA în cazul asasinării lui Khashoggi

Preşedintele Erdogan deplânge ''tăcerea'' SUA în cazul asasinării lui Khashoggi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat SUA de neimplicare în anchetarea uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a informat duminică dpa.

Într-un interviu acordat postului de televiziune TRT, preşedintele Turciei a declarat că nu poate înţelege "tăcerea" Americii în faţa acestei "atrocităţi" şi a reafirmat solicitarea de organizare a unei investigaţii minuţioase. Declaraţiile preşedintelui Erdogan au fost făcute în contextul vizitei unei echipe de anchetă a ONU, care s-a aflat în Turcia timp de o săptămână pentru a strânge informaţii. Preşedintele turc a afirmat în mai multe rânduri că ordinul uciderii jurnalistului saudit, cunoscut ca fiind un critic virulent al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a venit de la cel mai înalt nivel al guvernului de la Riad.

În ceeea ce priveşte poziţia SUA, preşedintele Donald Trump s-a opus impunerii de sancţiuni conducerii saudite, reafirmând promisiunea de a rămâne un "partener statornic" al Arabiei Saudite, pentru a evita riscul unor pierderi economice în cazul deteriorării relaţiilor bilaterale. În decembrie 2018, Senatul Statelor Unite a adoptat un proiect de lege care îl considera responsabil de ucidere lui Khashoggi pe prinţul moştenitor saudit şi care solicita ca armata americană să înceteze orice sprijin acordat Arabiei Saudite în războiului din Yemen.

Iniţial, oficialii saudiţi au afirmat că moartea lui Khashoggi în incinta consulatului din Istanbul, la începutul lunii octombrie 2018, a fost rezultatul unei operaţiuni ilegale şi, numai după presiuni internaţionale masive, guvernul de la Riad a recunoscut că jurnalistul a fost ucis de agenţi de-ai săi. AGERPRES/ (AS - autor: Raluca Anghel, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …