Preşedintele Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul francez pe tema noului coronavirus

Preşedintele Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul francez pe tema noului coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

"Pe fondul crizei provocate de răspândirea la nivel global a noului coronavirus, care afectează deopotrivă Franţa şi România, Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate, arătând că ţara noastră este deplin solidară cu poporul francez în aceste momente dificile", arată Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a exprimat convingerea că România şi Franţa vor depăşi această criză şi vor putea să-şi reconstruiască economiile naţionale în beneficiul cetăţenilor din cele două state.

El a subliniat caracterul special, istoric, al relaţiilor franco-române, fundamentate pe Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, care a fost reconfirmat la cel mai înalt nivel prin semnarea, în noiembrie 2018, a Declaraţiei Politice dintre România şi Franţa.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit Franţei pentru ajutorul oferit în repatrierea cetăţenilor români aflaţi în state din afara Uniunii Europene.

De asemenea, şeful statului a prezentat omologului său măsurile luate de ţara noastră pentru identificarea şi tratarea persoanelor infectate cu coronavirus. În acest context, a subliniat că în România numărul persoanelor infectate şi al celor care au decedat este încă în creştere şi că, potrivit experţilor, în ţara noastră încă nu s-a atins vârful epidemiei.

Preşedintele Iohannis s-a referit şi la importanta comunitate românească din Franţa, ai cărei membri au dovedit solidaritate cu poporul francez. El a subliniat implicarea în eforturile de combatere a epidemiei de COVID-19 în Franţa a unui număr semnificativ de cadre medicale aparţinând comunităţii româneşti.

Şeful statului a evidenţiat necesitatea unui răspuns european solid, organizat şi solidar la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie acţionat în comun pentru a se construi un sistem de sănătate puternic şi sustenabil la nivelul UE.

"În ceea ce priveşte măsurile luate la nivel european cu privire la relansarea economiilor statelor membre, preşedintele României a arătat că aşteaptă cu interes propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le facă în perioada următoare cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi la Fondul de redresare economică", mai arată Administraţia Prezidenţială. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut