Preşedintele Iohannis, la evenimentele dedicate Centenarului Armistiţiului organizate la Paris

Preşedintele Iohannis, la evenimentele dedicate Centenarului Armistiţiului organizate la Paris

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis participă, sâmbătă şi duminică, la Paris, la o serie de evenimente dedicate Centenarului Armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor din Primul Război Mondial.

Sâmbătă, cu ocazia vizitei la Paris, şeful statului va participa la un eveniment organizat la Ambasada României la Paris dedicat contribuţiei româneşti la dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii în Anul Centenarului Marii Uniri. Cu această ocazie, el se va întâlni cu profesorul Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizică în acest an, cu studenţi, masteranzi şi doctoranzi români din regiunea pariziană implicaţi în cercetarea ştiinţifică.

Preşedintele Iohannis va participa sâmbătă şi la activităţile organizate la Muzeul Orsay - vizitarea expoziţiei 'Picasso Bleu et Rose' şi dineul oferit de către omologul său francez, Emmanuel Macron, în onoarea şefilor de stat, de guvern şi ai organizaţiilor internaţionale.

Duminică, şeful statului va fi prezent, alături de liderii ţărilor beligerante din Primul Război Mondial, precum şi de cei ai ţărilor care au sprijinit efortul de război, la Arcul de Triumf, unde va avea loc ceremonia Centenarului Armistiţiului.

Tot duminică, el va participa la dejunul oficial oferit şefilor de delegaţii de către preşedintele Republicii Franceze la Palatul Elysee şi la deschiderea Forumului de Pace de la Paris. Acest forum este o iniţiativă a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care îşi propune să genereze proiecte concrete în spiritul multilateralismului şi al cooperării contemporane, în sprijinul păcii.

Participarea preşedintelui Iohannis la evenimentele dedicate Centenarului Armistiţiului are loc la invitaţia omologului său francez, Emmanuel Macron.

Peste 60 de lideri politici din întreaga lume, preşedinţi şi şefi de guverne, printre care preşedintele SUA, Donald Trump, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dar şi alţi lideri ai ţărilor beligerante participă la sfârşitul acestei săptămâni, la Paris, la evenimentele legate de împlinirea a 100 de ani de la semnarea Armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, conform agenţiilor de presă.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...