Preşedintele Klaus Iohannis, primit de Împăratul Japoniei. Care sunt temele de discuție abordate

Preşedintele Klaus Iohannis, primit de Împăratul Japoniei. Care sunt temele de discuție abordate

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au fost primiţi, marţi dimineaţa, la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei, Naruhito, şi Împărăteasa Japoniei, Masako, relatează Agerpres.

FOTO Arhivă Adevărul

Președintele Klaus Iohannis a fost primit alături de soția sa, Carmen Iohannis, de către Împărratul Japoniei. Potrivit Agerpres , protocolul imperial nipon prevede că discuţiile purtate de Împărat să nu se desfăşoară după o agendă prestabilită și să nu fie abordate subiecte politice, un expemplu al subiectelor ce pot fi abordate fiind pe teme legate de identitatea şi specificul României şi poporului român, precum şi de contribuţia acestora la patrimoniul universal. De asemenea, este binevenită abordarea unor subiecte care să ateste legătura dintre România și Japonia .

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și Pandemia de coronavirus, temele de discuție

Temele cu un puternic impact umanitar şi relevante pentru naţiune sunt în mod predilect abordate de către cuplul imperial japonez, fiind astfel posibile discuțiile cu privire pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina, a mai relatat sursa citată.

De asemenea, marți, în cadrul vizitei efectuate, preşedintele Klaus Iohannis se va mai întâlni, la sediul Guvernului Japoniei, cu premierul nipon, Fumio Kishida, cu care va avea convorbiri oficiale şi va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă. Şeful statului va participa şi la un dineu de lucru cu această ocazie.

Importanța Parteneriatului Strategic

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.

Joi şi vineri, şeful statului va efectua o vizită de stat în Republica Singapore, unde va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Halimah Yacob şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong. Singapore este ultimul stat vizitat în Asia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă