Preşedintele Parlamentului venezulean, eliberat după ce a fost arestat pentru scurt timp

Preşedintele Parlamentului venezulean, eliberat după ce a fost arestat pentru scurt timp

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezulean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei, a fost eliberat duminică, la scurt timp după ce a fost arestat timp de o oră de Serviciile de Informaţii ale Venezuelei, a anunţat soţia lui, informează AFP.

"Vă mulţumesc tuturor pentru reacţiile imediate de susţinere în faţa încălcării drepturilor soţului meu @jguaido de către dictatură. Sunt acum cu el (...). Ne îndreptăm spre reuniunea publică", a anunţat pe contul său de Twitter soţia lui Juan Guaido, Fabiana Rosales.

Juan Guaido se îndrepta spre această reuniune, în Caraballeda, la 40 de kilometri de Caracas, când a fost arestat duminică de Serviciul Naţional Bolivarian de Informaţii (SEBIN).

Parlamentul venezuelean, singura instituţie controlată de opoziţie, a lansat vineri un apel la mobilizare pe 23 ianuarie în favoarea unui "guvern de tranziţie", la o zi după învestirea preşedintelui Nicolas Maduro pentru un al doilea mandat contestat. Preşedintele acestei adunări, Juan Guaido, a reamintit în faţa a circa o mie de simpatizanţi reuniţi la Caracas că legea fundamentală a ţării, Constituţia, îi conferă legitimitate pentru a-şi asuma puterea în cadrul unui guvern de tranziţie.

Pe 5 ianuarie, parlamentul s-a declarat singura putere legitimă şi a anunţat că va forma un "guvern de tranziţie" înainte de a organiza noi alegeri.

Joi, Nicolas Maduro a fost învestit pentru al doilea mandat de şase ani în faţa Curţii Supreme, şi nu în faţa parlamentului, cum prevede Constituţia. Din 2016, deciziiile legislativului de la Caracas, dominat de opoziţie, sunt sistematic anulate de Curtea Supremă, compusă din fideli ai regimului. În practică, parlamentul a fost înlocuit de o Adunare Constituantă 100% chavistă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?