Preşedintele Poloniei a semnat o lege privind securitatea ţării în domeniul aprovizionării cu gaze

Preşedintele Poloniei a semnat o lege privind securitatea ţării în domeniul aprovizionării cu gaze

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat o nouă lege privind securitatea aprovizionării cu gazel, care prevede reglementarea tarifelor la gaze pentru consumatori şi instituţiile publice până în 2027 şi posibilitatea declarării unei crize în domeniul furnizării de gaze. Acest lucru a fost anunţat marţi de biroul liderului polonez.

Modificarea anumitor legi referitoare la piaţa gazelor extinde atribuţiile şefului Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei, permiţându-i acestuia să aprobe tarifele pentru vânzarea de gaz către clienţii rezidenţiali şi instituţii publice strategice, precum spitale, şcoli şi grădiniţe, până la sfârşitul anului 2027. În plus, legea prelungeşte perioada în care rezervele obligatorii de gaze trebuie livrate la sistemul de gaze de la 40 la 50 de zile.

Legea oferă autorităţilor posibilitatea de a declara starea de criză pentru o anumită perioadă în sensul Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului UE privind măsurile de asigurare a securităţii aprovizionării cu gaze. În cazul în care se anunţă situaţia de criză, obligaţia de a vinde gaze pe bursă va fi suspendată automat pe durata valabilităţii acesteia.

Legea defineşte şi securitatea gazelor ţării ca o prevedere care permite satisfacerea cererii curente şi viitoare a consumatorilor de gaze naturale într-o anumită cantitate şi la un moment dat într-o manieră justificată din punct de vedere tehnic şi economic, în măsura în care aceasta asigură buna funcţionare. a economiei.

Pe 27 aprilie, Gazprom a anunţat că a suspendat complet livrările de gaz către PGNiG, furnizorul polonez de gaze, din cauza neplăţii facturii în ruble la timp. După aceea, autorităţile poloneze au anunţat ruperea tuturor acordurilor interguvernamentale cu Federaţia Rusă în domeniul furnizării şi tranzitului de gaze.

„Astfel, ţara a pierdut oportunitatea de a primi până la 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin gazoductul Yamal”, consideră partea rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /