Președintele Trump deschide calea pentru noi foraje petroliere în largul coastelor SUA

Președintele Trump deschide calea pentru noi foraje petroliere în largul coastelor SUA

Președintele american Donald Trump a semnat vineri un ordin către ministerul de interne al SUA, cerând revizuirea și înlocuirea planului de dezvoltare pe cinci ani în domeniul petrolului și gazelor al predecesorului său, Barack Obama, informează Reuters.

"Deschidem... Astăzi dezlănțuim energia Americii și deschidem calea pentru mii și mii de locuri de muncă bine plătite în sectorul energetic american", a declarat Trump la semnarea ordinului denumit America-First Offshore Energy Strategy (strategia energetică offshore America pe primul loc).

Înainte de sfârșitul primelor 100 de zile ca președinte, Donald Trump dă astfel curs unei promisiuni de campanie, de a elimina restricțiile legate de mediu care, după părerea sa, pun piedici în calea dezvoltării energetice fără a aduce beneficii palpabile.

Reuters apreciază însă că ordinul ar putea să nu producă efecte semnificative, fiindcă cererea de noi perimetre a industriei petroliere este redusă. Prețul țițeiului este mic, iar producția pe continent este în creștere. Agenția a analizat datele guvernamentale și a observat o scădere cu peste 75% a concesiunilor în centrul Golfului Mexic, din 2012 până anul acesta. Prețul licitat pe unitatea de suprafață este cu 50% mai mic, la fel și suprafața pentru care s-au prezentat oferte. Cifrele sunt similare și pentru vestul golfului.

Cu câteva luni înainte de sfârșitul mandatului său la Casa Albă, președintele Obama a interzis noi foraje în apele americane din oceanele Atlantic și Arctic, protejând 46,5 milioane de hectare în jurul peninsulei Alaska și 1,5 milioane de hectare de pe coasta de est a Statelor Unite. Decizia sa a fost influențată de scurgerea masivă de țiței în Golful Mexic produsă de BP în 2010.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

4 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

5 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete