Preşedinţii Iohannis şi Trump vor adopta o declaraţie comună privind întărirea relaţiilor dintre România şi SUA

Preşedinţii Iohannis şi Trump vor adopta o declaraţie comună privind întărirea relaţiilor dintre România şi SUA

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedinţii României şi Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis şi Donald Trump, vor adopta marţi, la Washington, o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state.

Klaus Iohannis urmează să fie primit, pentru a doua oară în actualul mandat, la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite.

Cei doi preşedinţi au programate convorbiri tete-a-tete, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis spunea că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

"Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", preciza şeful statului, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii.

De altfel, Klaus Iohannis sublinia că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români, iar "tehnicienii să caute soluţii". "Ca preşedinte al României doresc să pun problema pe masă", afirma Iohannis.

Şeful statului va reitera, în întâlnirea de marţi, şi invitaţia adresată lui Donald Trump de a vizita România.

Vizita de două zile la Washington a preşedintelui Klaus Iohannis are loc la invitaţia omologului american. Vizita vine în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului şi 15 ani de apartenenţă la NATO, după cum anunţa Casa Albă.

În iunie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit prima oară la Casa Albă de preşedintele Donald Trump. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /