Presupușii 'lupi singuratici' ai Statului Islamic sunt pregătiți de 'instructori' pe internet (studiu)

Presupușii 'lupi singuratici' ai Statului Islamic sunt pregătiți de 'instructori' pe internet (studiu)

Jihadiștii așa-numiți 'lupi singuratici' nu sunt de fapt chiar atât de solitari: tot mai des ei sunt pregătiți de 'instructori virtuali', independenți de conducerea Statului Islamic (SI), dar care îi determină să comită în numele grupării atentate la scară mică, relevă un studiu, potrivit AFP.

"Există oameni care iau inițiativa să elaboreze noi proiecte inovatoare pentru a răspândi ideologia jihadistă și a încuraja atacurile", afirmă Alexander Meleagrou-Hitchens, care a scris alături de Seamus Hughes acest studiu pentru Programul privind extremismul al Universității George Washington.

Noutatea este că acești indivizi, pe care cercetătorii îi numesc 'instructori virtuali", par să lucreze în mod independent, folosind rețelele de socializare și mesageriile criptate pentru a dezvolta planuri de atentate în afara oricărei ierarhii, fără a fi conduși sau controlați de lideri ai SI, a explicat Meleagrou-Hitchens pentru AFP.

"Ei folosesc propriile lor inovații pentru a concepe noi mijloace de a atrage oameni și de a-i încuraja să atace, dar și pentru a elabora noi mijloace de a ataca Occidentul", a adăugat el.

Cel puțin opt din cele 38 (unul din cinci) de planuri de atac și de atacuri comise în SUA din 2014 au fost alimentate sau executate de persoane formate de acești 'instructori' ai SI, relevă studiul, apărut în publicația CTC Sentinel al Centrului anti-terorism al Academiei Militare West Point.

Cercetătorii s-au bazat pe elemente de probă reținute de guvernul american împotriva potențialilor atacatori, precum și pe informații obținute în urma atentatelor care s-au produs cu adevărat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată

5 Una dintre cele mai fascinante povești de viață ale unei femei din România, prima nepoată a Nababului