Presupușii 'lupi singuratici' ai Statului Islamic sunt pregătiți de 'instructori' pe internet (studiu)

Jihadiștii așa-numiți 'lupi singuratici' nu sunt de fapt chiar atât de solitari: tot mai des ei sunt pregătiți de 'instructori virtuali', independenți de conducerea Statului Islamic (SI), dar care îi determină să comită în numele grupării atentate la scară mică, relevă un studiu, potrivit AFP.

"Există oameni care iau inițiativa să elaboreze noi proiecte inovatoare pentru a răspândi ideologia jihadistă și a încuraja atacurile", afirmă Alexander Meleagrou-Hitchens, care a scris alături de Seamus Hughes acest studiu pentru Programul privind extremismul al Universității George Washington.

Noutatea este că acești indivizi, pe care cercetătorii îi numesc 'instructori virtuali", par să lucreze în mod independent, folosind rețelele de socializare și mesageriile criptate pentru a dezvolta planuri de atentate în afara oricărei ierarhii, fără a fi conduși sau controlați de lideri ai SI, a explicat Meleagrou-Hitchens pentru AFP.

"Ei folosesc propriile lor inovații pentru a concepe noi mijloace de a atrage oameni și de a-i încuraja să atace, dar și pentru a elabora noi mijloace de a ataca Occidentul", a adăugat el.

Cel puțin opt din cele 38 (unul din cinci) de planuri de atac și de atacuri comise în SUA din 2014 au fost alimentate sau executate de persoane formate de acești 'instructori' ai SI, relevă studiul, apărut în publicația CTC Sentinel al Centrului anti-terorism al Academiei Militare West Point.

Cercetătorii s-au bazat pe elemente de probă reținute de guvernul american împotriva potențialilor atacatori, precum și pe informații obținute în urma atentatelor care s-au produs cu adevărat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se strânge lațul. Cine ar fi făcut poza dată la PSD și cine sunt cei 3 liberali care nu apar în imagine. Firel…

2 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

3 Crunt articol! Slabă țară suntem! Mari jigodii avem în funcții-cheie!

4 VIDEO Senatoare PSD, nevasta baronului Buzatu: „În momentul ăsta se extrag informații din noi. S-ar putea să f…

5 Tovarășul Yau Mu Ye

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb